Advertentie

Tessenderlo bouwt nieuwe fabriek in België

©Dieter Telemans

Tessenderlo Group bouwt een nieuwe fabriek in Ham voor de productie van calciumchloride. Volgens een woordvoerder gaat het om een investering van 'ettelijke miljoenen'.

De nieuwe fabriek zal in Ham op basis van een bijproduct van sulfaat calciumchloride maken. Tessenderlo Group produceert in Ham reeds kaliumsulfaten, die ingezet worden als meststof. Een snelle blik op de historiek van het bedrijf leert dat het geleden is van 1984 dat Tessenderlo nog een nieuwe fabriek bouwde in ons land.

De fabriek zal operationeel zijn in de herfst van 2015. Het bedrijf bundelt tevens de krachten met Tetra Chemicals voor de verkoop van calciumchloride, dat onder andere gebruikt wordt als voedingsverbeteraar en strooizout. Tetra chemicals is een grootmacht in de sector van calciumchloride en levert onder andere ook aan de olie- en gassector.

Over de omvang van de investering worden geen gegevens vrijgegeven in een persbericht. Een woordvoerder van het bedrijf wilde enkel kwijt dat het gaat om 'ettelijke miljoenen'. De fabriek zal een tiental mensen te werk stellen, die intern zullen aangeworven worden. 

De site in Ham is namelijk in volle herstructurering. Daarbij staan 86 arbeidersjobs op de tocht, maar met de bonden is afgesproken dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen. De investering in de nieuwe fabriek biedt dus al een uitweg voor een aantal van die arbeiders.

Tot eind vorig jaar had Tessenderlo twee productielijnen op de site in Ham. De eerste, die nog steeds bestaat, produceerde de meststof kaliumsulfaat. De productie daarvan werd echter teruggeschroefd omdat de tweede lijn dicht ging. Daar werd het zoutzuur dat bij de productie van kaliumsulfaat ontstaat, verwerkt.

In de nieuwe fabriek zal weer een deel van het zoutzuur gebruikt worden om calciumchloride te maken, waardoor ook de productie op de eerste lijn opnieuw opgetrokken zal kunnen worden. Calciumchloride wordt onder meer gebruikt in de wegenbouw en de voedingssector. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud