Tessenderlo geeft tweede winstwaarschuwing

Luc Tack, de hoofdaandeelhouder van Tessenderlo. ©Thomas De Boever

Enkel dankzij de overname van de elektriciteitscentrale T-Power zal de recurrente bedrijfswinst stabiel blijven. Zonder T-Power zal die lager zijn, waarschuwt de chemiegroep.

Begin dit jaar hoopte Tessenderlo  over heel 2018 de winst min of meer op het peil van 2017 te stabiliseren. De boosdoener: de tuimelende dollar. Tessenderlo haalt met zijn meststoffendochter Kerley, het kroonjuweel van de groep, een belangrijk deel van zijn inkomsten in de Verenigde Staten. De analisten mikten nochtans op een duidelijk winstherstel.

Eén semester later ziet het plaatje er nog niet beter uit. Tessenderlo stelt dat zijn resultaten nog altijd beïnvloed worden door de zwakke dollar, maar ook door de evolutie van de grondstoffen- en vetprijzen. 'Daardoor zal de recurrente brutobedrijfswinst (rebitda) dit jaar lager liggen dan in 2017', zegt de chemiegroep, die gecontroleerd wordt door ondernemer Luc Tack. 

De eerdere prognose van een stabiele winst zal enkel gehaald worden als de overname van T-Power eind september afgerond wordt. Tessenderlo onderstreept, naar goede gewoonte, dat het opereert 'in volatiele politieke, economische en financiële omstandigheden'.

Over de hele lijn

De halfjaarresultaten illustreren de meer pessimistische verwachtingen van de chemiegroep. Ze boekte in het eerste semester een omzet van 840,2 miljoen euro en een rebitda van 100,1 miljoen. Dat is fors onder de verwachtingen van de analisten. Die rekenden gemiddeld op 861 miljoen euro omzet en een recurrente bedrijfswinst van 110 miljoen.

Alle divisies presteerden slechter dan verwacht, zowel de landbouwactiviteiten (de productie van meststoffen voor gewassen), het gelatinesegment en de industriële toepassingen (de productie van plastic buizen).

Bijna schuldenloos

Tessenderlo blijft zijn schulden afbouwen. Eind juni bedroeg de netto financiële schuld van de chemiegroep 22,6 miljoen euro, tegenover 58,7 miljoen zes maanden eerder. De nettoschuld komt uit op 0,1 keer de brutobedrijfswinst.

Maar aan die situatie zal een einde komen met de definitieve afronding van de overname van T-Power. Tessenderlo betaalt de 328 miljoen euro voor de elektriciteitscentrale. De overname wordt volledig met schulden gefinancierd. Dus zal de schuldpositie navenant stijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n