Advertentie

Tessenderlo: 'Het is nu dat we moeten investeren'

De focus van Tessenderlo Group ligt steeds meer op meststoffen. Het bouwt onder andere een nieuwe fabriek in het midden van de Amerikaanse 'corn belt' ©KINA

Tessenderlo Group wil 175 miljoen euro vers kapitaal ophalen. Onder andere om nieuwe fabrieken te bouwen. ‘We moeten de groeikansen nu grijpen. En die liggen vooral in de landbouwsector’, zegt CEO Mel De Vogue.

Tijdens een persconferentie gaf Mel De Vogue tekst en uitleg bij de plannen van het chemiebedrijf. Tessenderlo Group maakte onder de vorige CEO een grondige metamorfose door, doorspekt met desinvesteringen. Resultaat is dat de focus van het bedrijf nu grotendeels ligt op de productie van allerlei meststoffen voor maïs, fruit, bonen, bloemen, enzovoort.

En sinds de komst van Picanol-frontman Luc Tack in het aandeelhouderschap krijgt het bedrijf nog eens een facelift. Tack schrapte het dividend, schudde het management dooreen en voert dus een kapitaalinjectie van 175 miljoen euro door. Dat laatste omdat een bedrijf in Tacks woorden 'niet op een lege benzinetank kan rijden'. 

Hoe gaat Tessenderlo dat geld besteden?

Mel De Vogue: ‘Investeringen in groei. Investeringen om te voldoen aan nieuwe milieuregelgeving. En voor de financiering van de herstructuring in Ham en de opkuis van de historische vervuiling in onze fabrieken. Dat alles is de komende jaren goed voor drie kwart van de nieuwe middelen. De rest dient om de balans te versterken, maar zal in principe niet gebruikt worden om schulden vervroegd af te betalen.

- De kosten van de kapitaalverhoging (advocaten, begeleiden banken, prospectus, …) lopen op tot 2,1 miljoen euro.

- De Chinese overheid wil de gelatinefabriek van Tessenderlo in Wenzhou onteigenen. Het bedrijf, dat wereldwijd acht van die fabrieken heeft, is onderhandelingen gestart.

- Tessenderlo baat in de VS twee stations voor de zuivering van het water dar gebruikt wordt tijdens het fracken van schaliegas en –olievelden.

 

Waar gaat u investeren in expansie?

De Vogue: We bouwen in Limburg een fabriek om een bijproduct van de productie van sulfaatmeststoffen te verwerken tot calciumchloride. Met Tessenderlo Kerley (het kroonjuweel van de groep, red.) zetten we twee nieuwe meststoffabrieken in de VS. En we plannen om de Kerley-expertise in vloeibare meststoffen ook in Europa uit te buiten.

Komt die fabriek in Belgiê?

De Vogue: ’Waar dat precies zal zijn is nog niet beslist. De onderhandelingen daarover zijn nog lopende. We zoeken daarvoor alleszins een partner: een olieraffinaderij waar we de zwavelstromen gebruiken als grondstof, of een producent van ammonia, een andere basisgrondstof. Verder hopen we de komende maanden met Novasource (gewasbescherming) nog een overname te kunnen aankondigen.

Het is duidelijk dat Tessenderlo al zijn pijlen richt op de landbouwsector?

Tessenderlo heeft sulfaatgebaseerde stoffen ontwikkeld als alternatief voor cyanide bij goudwinning. ©RV

De Vogue: Dat is momenteel zo. Dat klopt. Onze andere activiteiten (kunststofbuizen voor de bouwsector en de verwerking van slachtafval tot vetten voor biodiesel, proteïnen voor veevoeders en gelatine voor bijvoorbeeld yoghurt en chocomousse) maken moeilijke tijden mee. Daar komt het nu op aan het maximum te halen uit de bestaande installaties en te optimaliseren waar nodig. Daarentegen zien we wel groeipotentieel in onze sulfaatgebaseerde stoffen die cyanide (op de foto links een 'cyanideberg' in Nevada, red.) vervangen in goudmijnen. De productie ervan voor de grootste goudmijn ter wereld – van Barrick Gold in Nevada – start nog dit jaar. Als alles goed loopt, zullen we verder praten over bijkomende projecten.

Tijdens de eerste negen maanden van 2014 zorgde de landbouwdivisie voor 72 procent van de recurrente bedrijfskasstroom. Tessenderlo wordt wel heel afhankelijk van de weersomstandigheden. Het wordt voor beleggers nog moeilijker om de resultaten te voorspellen.

Ja, door het belang van meststoffen in onze winst is het klimaat een risicofactor. We kunnen eens een tegenvallend kwartaal hebben. Maar je moet het op langere termijn bekijken. Het weer zal niet 5 jaren na elkkaar tegenzitten.
Mel De Vogue
CEO Tessenderlo Group

De Vogue: Ja, het klimaat is een risicofactor. We kunnen eens een slecht kwartaal hebben als de weersomstandigheden tijdens het plantseizoen niet ideaal is. Maar je moet het op langere termijn bekijken. Het weer zal niet 5 jaren na elkaar tegenzitten. En de andere activiteiten zijn minder of niet gevoelig voor het weer.

Sommige analisten zeggen dat de winstmarge in de landbouwdivisie dit jaar uitzonderlijk hoog is. In welke mate zijn die marges houdbaar de komende jaren?

De Vogue: Eerlijk gezegd. Ik weet het niet. De onverwacht hoge marge is nu vooral te danken aan de de sulfaatmeststoffen in Ham. Maar we zien nog geen signaal dat dat aan het veranderen is.

Tessenderlo verkocht de voorbije jaren tal van activiteiten. Zijn er nog desinvesteringen gepland?

De Vogue: Nee. De transformatie is afgerond.

De transformatie van het bedrijf is afgerond. Nee, er zijn geen desinvesteringen meer gepland.

En wanneer zal Tessenderlo opnieuw een dividend uitkeren?

De Vogue: Dat is niet onze intentie op korte termijn. Het uiteindelijke doel is natuurlijk om vrije kasstroom te genereren. Maar dat is nu nog niet aan de orde. Er zijn te veel investeringsopportuniteiten op dit moment. En we moeten die nu grijpen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud