Tessenderlo trekt winstprognose op na sterk kwartaal

©BELGA

Chemiegroep Tessenderlo heeft in de eerste drie maanden van het jaar de winst met meer dan een kwart zien stijgen en verhoogt de winstverwachting. Mel de Vogue, die de functies van co-CEO en CFO combineerde, trekt eind deze maand de deur bij Tessenderlo achter zich dicht.

In het eerste kwartaal zette Tessenderlo een sterke prestatie neer. De omzet groeide met 2,4 procent tot 405,8 miljoen eur. Op vergelijkbare basis bedroeg de omzetgroei echter 10,7 procent, en dat is nog enkele procentpunten meer dan analisten hadden verwacht. Alle drie de bedrijfssegmenten - Agro, Bio-valorization en Industrial solutions - zagen de omzet stijgen, maar Tessenderlo zegt niet met hoeveel.

In de kwartaalupdate geeft Tessenderlo voorts alleen het rebitda-cijfer, de recurrente bedrijfswinst voor afboekingen en afschrijvingen. Die steeg met 20,9 procent tot 46,2 miljoen euro. Bij vergelijkbare consolidatiekring bedroeg de rebitda-groei zelfs 27,1 procent en dat is veel forser dan verwacht: analisten rekenden op een toename van rond de 15 procent. De sterke winstgroei is vooral te danken aan de gunstige marktomstandigheden in Agro. De rebitda van de twee andere takken, Bio-valorization en Industrial solutions, nam af als geen rekening wordt gehouden met wisselkoerseffecten.

Als gevolg van de sterke start van het jaar verhoogt Tessenderlo zijn prognose voor de rebitda-groei in heel 2015: die zal tussen 15 en 20 procent belopen. Bij de publicatie van de jaarresultaten in maart was er slechts sprake van een lichte groei van de rebitda.

Tessenderlo heeft nog ander nieuws in petto: Mel de Vogue verlaat eind april het bedrijf. De Vogue was co-CEO - samen met sterke man en referentieaandeelhouder Luc Tack - en tevens CFO. Intussen raakte bekend dat hij verhuist naar de bouwmaterialengroep Etex, waar hij CFO wordt. Hij was zes jaar aan de slag bij de chemiegroep. Vanaf 1 mei zal Stefaan Haspeslagh, de voorzitter van de raad van bestuur van Tessenderlo, de rol van CFO op zich nemen. Hij blijft wel voorzitter van de groep.

Tessenderlo Group onderzoekt de mogelijkheid om in de komende maanden een 'vastrentend schuldinstrument' uit te geven om een obligatielening van 150 miljoen euro die in oktober vervalt, te herfinancieren 'of om andere algemene bedrijfsdoeleinden te financieren'. Meer details volgens later.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud