Tessenderlo zet nieuw energiebedrijf in de steigers

Tessenderlo-topman en -grootaandeelhouder Luc Tack. ©Thomas De Boever

Het Belgische chemiebedrijf Tessenderlo wil meer eigen energie produceren.

Het richtte op 5 april een dochterbedrijf op, Tessenderlo Development Services, om nieuwe energieprojecten op te starten op de verschillende Belgische sites. Het dochterbedrijf heeft een startkapitaal van een half miljoen euro, blijkt uit de publicatie in het Staatsblad.

Gascentrales zijn onmisbaar om black-outs te voorkomen.
Luc tack
CEO Tessenderlo

Tessenderlo, dat voor 43,4 procent in handen is van de textielondernemer Luc Tack (Picanol), bezit al de gascentrale T-Power in Tessenderlo. De chemiegroep betaalde in oktober vorig jaar nog 313 miljoen euro om de resterende 80 procent van de aandelen te verwerven in de centrale van 425 megawatt. T-Power groeide de voorbije jaren uit tot een winstmotor voor Tessenderlo en droeg in 2018 13,5 miljoen euro bij tot de ruime bedrijfswinst (ebitda) van de groep. T-Power zou dit jaar meer dan 50 miljoen moeten opbrengen. Zo kan Tessenderlo de eigen energiefactuur drukken.

Of het de bedoeling is om nog dergelijke grootschalige projecten op poten te zetten, is niet duidelijk. De federale overheid heeft een steunmechanisme in de steigers om nieuwe productiecapaciteit aan te moedigen om tegen 2025 de sluiting van de Belgische kerncentrales op te vangen. Verschillende energiespelers bestuderen de mogelijkheid om met die subsidie nieuwe gascentrales te bouwen in België.

Tessenderlo wil niet vooruitlopen op de vraag of het mee wil dingen naar de overheidssteun. ‘Tessenderlo Development Services dient om energieprojecten te ontwikkelen op onze Belgische sites’, is het enige dat woordvoerder Frederic Dryhoel erover kwijt wil. Tessenderlo bezit een gelatinefabriek in Vilvoorde, een plasticfabriek in Overpelt en een chemiefabriek in Ham.

Tack gaf in het verleden al aan dat hij wilde inspelen op de kernuitstap in ons land. ‘Gascentrales zijn onmisbaar om black-outs te voorkomen’, zei hij vorig jaar nog in De Tijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud