Thomas Leysen wordt voorzitter van Nederlands miljardenbedrijf DSM

Thomas Leysen. ©BELGA

Umicore-voorzitter Thomas Leysen wordt ook voorzitter van het miljardenbedrijf DSM. Met een beurswaarde van 25 miljard euro is DSM een van de industriële reuzen in Nederland.

Thomas Leysen zetelde sinds vorig jaar in de raad van bestuur van DSM en schuift nu op naar de voorzittersstoel. Hij volgt Rob Routs op, die na tien jaar de fakkel doorgeeft.

Leysen werd vooral bekend voor zijn rol bij Umicore. Als CEO en later voorzitter, in tandem met opvolger Marc Grynberg, bouwde hij het bedrijf om van Union Minière, een metalenbedrijven met een controversiële geschiedenis, tot Umicore, een cleantechbedrijf dat materialen recycleert en produceert voor onder meer autobatterijen.

Leysen is er nu nog altijd voorzitter, net als bij Mediahuis, de krantengroep met onder meer De Standaard. Hij neemt er nu in Nederland een derde voorzittersrol bij.

Roze zalm

DSM staat voor Dutch State Mines en deed oorspronkelijk wat de naam al doet vermoeden: steenkoolmijnen in Nederland uitbaten. Maar het bedrijf veranderde in 119 jaar geschiedenis al meermaals van gedaante waardoor de vlag allang de lading niet meer dekt.

3
voorzittershamers
Thomas Leysen is ook al voorzitter bij Umicore en Mediahuis.

Het begon met steenkoolmijnen. Later kwam daar de productie van ammoniak en kunstmest bij, op basis van bijproducten die vrijkwamen bij het vergassen van steenkool. Na de gasvondsten in Groningen en de sluiting van de laatste mijnen in de jaren 70 stapte DSM de wereld van de petrochemie in, om zich vervolgens te specialiseren in speciaalchemie en zelfs voeding.

Het bedrijf ontwikkelt nu bijvoorbeeld nieuwe micro-organismes om biobrandstoffen te maken uit landbouwgrondstoffen. Het is de uitvinder van Dyneema, ‘s werelds sterkste kunststofvezel die onder andere gebruikt wordt voor kogelwerende vesten en visnetten. Het bedrijf produceert ook vitamines en voedseladditieven die zalm zijn roze kleur in de winkelrekken geeft of die koeien minder methaan laten uitstoten.

DSM haalde vorig jaar 8 miljard euro omzet en 450 miljoen euro nettowinst. Leysen was tot vorig jaar ook voorzitter van KBC.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud