Umicore krijgt nieuwe tik

Marc Grynberg, de CEO van Umicore. ©Wouter Van Vooren

Een dag na de zware winstwaarschuwing blijft Umicore onder druk. Analisten verlagen hun koersdoel, maar het koopadvies blijft doorgaans overeind.

Hoewel Umicore dinsdag liefst 17 procent lager donderde - de grootste koersval sinds minstens 1991 -, gaat er woensdagnamiddag opnieuw bijna 4 procent af tot 34,5 euro. Umicore vuurde dinsdag een winstwaarschuwing af voor 2019 èn 2020. De materialengroep lijdt zowel onder een daling van de vraag naar kathode (gebruikt voor elektrische batterijen) in China, als onder een daling van de kobaltprijzen.

Het aandeel staat nu ongeveer stabiel tegenover begin dit jaar en 20 procent lager dan 12 maanden geleden. Wat Umicore woensdag niet helpt, zijn de tegenvallende kwartaalresultaten van AkzoNobel . Beide bedrijven hebben weinig met elkaar te maken - AkzoNobel is een verfproducent - maar ze maken allebei deel uit van de Stoxx Chemie-index. Akzo Nobel verliest ruim 3 procent en is de grootste daler op de Amsterdamse beurs.

Intussen knippen de beurshuizen in hun koersdoel. Gisteren deden KBC Securities en Degroof Petercam dat, vandaag komen daar Deutsche Bank (van 37 naar 35 euro), Liberum (van 47 naar 44 euro) en Berenberg (van 46 naar 42 euro) bij.

Koopadviezen overeind

Het valt wel op dat de koopadviezen overeind blijven. Dat geldt ook voor Berenberg. 'De nieuwe prognose voor 2019 is zeker een ontgoocheling en roept vragen op over de prijszettingsmacht van Umicore in kathodes. De winstwaarschuwing bedreigt evenwel het langetermijngroeiverhaal van Umicore niet', zegt analist Sebastian Bray. Bray verlaagt de winstprognoses voor 2019-2021 met 13 procent, vandaar het lagere koersdoel. 'Umicore noteert tegen een premie van 50 procent tegenover sectorgenoten in de EuroStoxx Chemicals-index, maar we zien de winst tot 2025 ook 80 procent sneller groeien (12 tot 13 procent per jaar) dan de sector.' 

Degroof Petercam blijft op lange termijn positief over Umicore, maar schrapte het aandeel wel uit de favorietenlijst woensdag. 'De komende maanden geloven we dat het onder druk zal blijven.'

Liefst 11 beurshuizen hebben nog steeds een koopadvies, acht een houdadvies en vier een verkoopadvies. Het gemiddelde koersdoel ligt op 40 euro, goed voor een opwaarts potentieel van 17 procent. Maar ongetwijfeld zullen nog meer koersdoelverlagingen volgen. 

Risico op kapitaalverhoging

De meest optimistische broker is ING, met een koersdoel van 47 euro, de grootste scepticus is Credit Suisse, dat zijn koersdoel heeft teruggebracht van 33 euro naar 28 euro. Die laatste benadrukt het risico op een nieuwe kapitaalverhoging om de investeringsplannen voor kathodes te kunnen waarmaken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud