Umicore onderuit door plannen BASF

Topman Martin Brudermüller van BASF. ©AFP

Het Duitse BASF koestert in China grote ambities in de markt van kathodematerialen voor herlaadbare batterijen.

Dat zegt BASF-topman Martin Brudermüller in een gesprek met Bloomberg. BASF heeft in China reeds banden met Sinopec. De twee hebben er een joint venture en investeerden samen in een petrochemisch complex. Die joint venture is nu ook de mogelijkheid aan het bekijken om in China een fabriek voor batterijmaterialen te bouwen, of over te nemen. 

Die intentie werd in oktober reeds aangekondigd, maar dat de CEO van BASF dat vandaag nog eens in de verf zet, heeft gevolgen tot op de Brusselse beurs. Het aandeel Umicore  krijgt opnieuw een tik, door de toenemende vrees dat de winstmarge van Umicore in die sector niet houdbaar is op termijn. 

Dinsdag schrapte beurshuis Berenberg nog het koopadvies voor Umicore en verlaagde het koersdoel met een kwart tot 32 euro. De analist verwees daarbij naar de Chinese batterijproducent CATL die van plan is zelf 100.000 ton kathodematerialen te maken. Eerder besliste ook LG Chemical dat het zijn batterijen van zelf geproduceerde materialen zou voorzien. 

'Het slechte nieuws blijft maar komen bij Umicore', klonk het bij Berenberg. Vorige maand stuurde Umicore een winstalarm uit, voor dit en volgend jaar. De geplande productieverhoging voor batterijmaterialen zal naar verwachting 12 tot 18 maanden vertraging oplopen. Umicore verwees daarbij naar een vertraging van de marktgroei, terwijl enkele analisten vrezen dat het bedrijf met meer structurele problemen kampt.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect