Advertentie

Umicore tempert winstprognose

De recyclageafdeling van Umicore in Hoboken.

De materialengroep verwijst - net als het Nederlandse Philips - naar de wereldwijde componentenschaarste.

Umicore herziet licht zijn winstprognose. De materialengroep verwacht in een update dat de bedrijfswinst over heel 2021 de 1 miljard euro zal benaderen.

Dat is nog altijd - met dank aan de boomende recyclagedochter in Hoboken - een forse groei tegenover de 536 miljoen euro winst over 2020, maar wel iets minder dan de belofte deze zomer voor een winst lichtjes boven het miljard. Die outlook had de beurskoers deze zomer voor het eerst in drie jaar naar een record gestuurd.

De prognose houdt rekening met stijgende transportkosten en hogere energieprijzen.
Mathias Miedreich
CEO Umicore

CEO Mathias Miedreich, die het roer op 1 oktober overgenomen heeft van Marc Grynberg, verwijst vooral naar twee factoren.

Een: de daling van de edelmetaalprijzen sinds de zomerse piek, vooral dan die van het tot dan stratosferische rodium (zie grafiek). Die treft vooral de recyclageafdeling, die in Hoboken als 'bovengrondse mijnbouwer' (edel)metalen puurt uit afgedankte elektronica.

Twee: de wereldwijde componentenschaarste. Die verplicht de autoproductie de handrem op te zetten, bij zowel 'klassieke' als elektrische auto's. Dat weegt op zowel de tak autokatalysatoren als op de afdeling Energy & Surface Technologies, de wereldmarktleider in kathodematerialen voor herlaadbare batterijen.

Nysa

De schaarste leidt ook tot een uitstel van de opstart van de Europese fabriek voor kathodematerialen in het Poolse Nysa, tot het tweede kwartaal van 2022.

'De prognose veronderstelt dat de bevoorrading van halfgeleiders niet wezenlijk verslechtert en houdt rekening met stijgende transportkosten en hogere energieprijzen', stelt Meidrich nog in de toelichting.

Ook Philips tempert outlook

Umicore is niet enige bedrijf dat maandagochtend waarschuwt voor de impact van de componentenschaarste. Ook Philips , de Nederlandse specialist in medische technologie, tempert samen met de cijfers over het derde kwartaal de jaarprognoses.

Daar rekent CEO Frans Van Houten nu nog op een minieme stijging van de jaaromzet in 2021. Eerder lag de lat op een kleine 5 procent groei. Philips zag de omzet organisch bijna 8 procent krimpen in het derde kwartaal. De bedrijfswinst viel met een tiende terug naar 358 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud