Advertentie
Advertentie

Umicore waarschuwt voor moeilijk 2013

(foto belga) ©BELGA

Umicore verwacht na moeilijk 2012 dat ook 2013 zeer moeilijk blijft en voorspelt een lagere winst, terwijl analisten op een herstel rekenden. De materialengroep plant een herstructurering.

De materialengroep Umicore boekte over 2012 resultaten die op het niveau van de recurrente winst 11 procent lager uitkomen dan in 2011, volledig in lijn liggen met de verwachtingen.  De inkomsten stegen weliswaar 5 procent naar 2,4 miljard euro, maar daar kon Umicore minder winst uit halen.

De recurrente bedrijfswinst (rebit) eindigde op 372 miljoen euro, 11 procent lager dan een jaar eerder en pal op de gemiddelde verwachting van de analisten. In de zomer had Umicore ook al aangegeven aan de onderkant van de eerder opgegeven vork van 370 tot 390 miljoen euro te zullen uitkomen. Per aandeel is er een recurrente bedrijfswinst van 2,47 euro, of 2,3 euro als ook de aandelen in handen van het bedrijf zelf worden meegerekend.

Bijsturing

Umicore plant een stevige bijsturing: 'past haar kostenbasis en productie aan als antwoord op de evolutie in bepaalde eindmarkten', zo luidt het in het persbericht over de jaarresultaten. Hiervoor worden voor 47 miljoen euro kosten en voorzieningen ingeschreven.

De woordvoerster benadrukt dat het niet gaat om een herstructurering waarbij één afdeling sterk getroffen wordt, maar dat het gaat om bijsturingen in de productiecapaciteit verspreid over alle business units. En dat de Belgische vestigingen zich zeker geen zorgen hoeven te maken: 'In België zijn we integendeel vorig jaar net nog gegroeid en is er aangeworven.'

Uit het persbericht blijkt dat er wel bijvoorbeeld gepland wordt om een productie van germaniumsubstraten (voor de markt van zonnecellen) in Oklahoma in de VS terug te schroeven, wat daar banen gaat kosten.

Logischerwijs wordt het dividend niet verhoogd, zoals wel was gehoopt, en blijft de uitkering op bruto 1 euro per aandeel. In september 2012 werd reeds een interimdividend van 50 cent uitbetaald, op 8 mei volgt nog eens 50 cent.

Vooruitzichten

Umicore ziet de moeilijke marktomstandigheden niet zo meteen wijzigen en waarschuwt dat het lopende jaar moeilijk is en blijft. De groep ziet geen verbetering in de eindmarkten. Umicore levert veel van zijn producten aan de vooral in Europa nog steeds kwakkelende automarkt. Ook opvallend is dat Umicore anticipeert op een lagere bijdrage van de recyclage-activiteiten, als 'bovengrondse mijnbouwer' de voorbije jaren dé sterkhouder van de groep.

Het concludeert dat de recurrente bedrijfswinst voor 2013 lager zal zijn dan voor 2012.

Het is uitzonderlijk dat Umicore zulke vooruitzichten al aan het begin van het jaar uitspreekt. Meestal komt de materialenspecialist met concrete vooruitzichten bij de update over het eerste kwartaal in mei. 

Maar niet enkel de timing verrast, ook het pessimisme. Analisten rekenden gemiddeld met een stijging van de rebit met 9 procent in dit lopende jaar.

Schulden

Umicore slaagde er vorig jaar wel in zijn schuldenberg nog verder te verkleinen, waardoor het in principe goed gewapend is om de conjunctureel minder goede periode te doorstaan.

Eind 2012 beliep de netto financiële schuld 222 miljoen euro, tegen 267 miljoen euro een jaar eerder. Met een vermogen van de groep op 1,8 miljard euro komt dat neer op een schuldgraad van 11 procent. De verhouding netto schuld tegenover recurrente ebitda bedroeg 0,5.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud