Umicore: 'Werken in Hoboken kunnen beginnen'

©Thierry du Bois

Umicore heeft alle vergunningen op zak om de capaciteit van zijn recyclagefabriek in Hoboken te verhogen. De werken kunnen nu echt beginnen. De investering van 100 miljoen euro moet toelaten er 40 procent extra te produceren.

Umicore verhoogde deze ochtend zijn winstprognose voor 2014 en rekent nu op 265 à 280 miljoen euro recurrente bedrijfswinst, wat nog steeds betekent dat dat cijfer 8 tot 13 procent lager dan vorig jaar zal liggen. 

Het is de tweede keer dit jaar dat het management de winstvoorspellingen voor het boekjaar aanpast. In april stuurde het bedrijf nog een fors winstalarm de wereld in, maar nu blijkt dat het de situatie toen wat te pessimistisch had ingeschat. 'De rebit zal dit jaar eindigen in de bovenste helft van de eerdere verwachtingsvork van 250 à 280 miljoen euro', klinkt het. Analisten mikten op zowat 266 miljoen euro.

De winst in de recyclagedivisie kelderde in het eerste halfjaar zoals verwacht, maar het bedrijf merkt bijvoorbeeld wel een duidelijke, groeiende vraag naar herlaadbare batterijen waarvoor Umicore allerhande materialen ontwikkelt. '

3 vragen aan Marc Grynberg (CEO Umicore)

 

De lagere prijzen voor edele metalen vreten aan de winst van de recyclagedivisie. Hoe ziet u die prijzen evolueren?

‘Voor platinum en palladium ziet het er vrij goed uit. De maandenlange stakingen in de Zuid-Afrikaanse mijnsector zijn dan wel afgelopen maar het kost veel tijd om de productie in die mijnen opnieuw op peil te brengen, wat de prijs nog een tijdje zal ondersteunen. Voor goud en zilver daarentegen is het koffiedik kijken. Die prijzen hangen sterk af van wat er op de financiële markten gebeurt.

 

De batterijdivisie was de sterkste groeier in het eerste halfjaar. Wat biedt de toekomst nog?

Umicore maakt materialen die het hart vormen van herlaadbare batterijen. Momenteel worden onze producten vooral verwerkt in smartphones en tablets. Maar wat ik nu al 15 jaar zie is dat er constant nieuwe toepassingen en groeimotoren bijkomen. Denk aan elektrische auto’s maar ook aan huishoudtoestellen: koffiezetapparaten, stofzuigers, zelfrijdende grasmaaiers. In principe kan elke elektriciteirtskabel vervangen worden door een batterij.

 

De automobielmarkt trekt wereldwijd aan. Wat betekent dat voor de katalysatorafdeling van Umicore?

Onze productievolumes stijgen en we zien verder beterschap door strengere uitstootnormen voor nieuwe automodellen in Europa. Dat vereist complexere katalysatoren waarvoor we al enkele contracten binnengehaald hebben.  Bovendien zijn we drie jaar geleden in de markt gestapt voor katalysatoren voor dieselvrachtwagens. In Frankrijk nemen we later dit jaar een extra productielijn in gebruik en een nieuwe fabriek in Polen is in opbouw. 

 

Het bedrijf verwacht in de tweede jaarhelft ook veel van de katalysatorenafdeling. Het tij zal er stilaan beginnen keren met de groeiende automobielmarkt wereldwijd, de uitvoering van nieuwe contracten en de extra capaciteit voor de productie van katalysatoren voor dieselvrachtwagens in China en in Frankrijk nabij Metz. Ook In India en Polen zijn nieuwe fabrieken in aanbouw.

Dat alles compenseert de (verwachte) mindere gang van zaken binnen de recyclage-afdeling, ondanks de zware terugval de voorbije 18 maanden nog steeds het goudhaantje van het bedrijf. Die zag de rebit in het eerste halfjaar met 34 procent afkalven door de lagere metaalprijzen op de internationale markten.

In Hoboken haalt Umicore namelijk metalen zoals goud, zilver en tellurium uit afgedankte elektronica, autokatalysatoren en afvalstromen uit mijnen. Bovendien zijn in Hoboken werken aan de gang om de capaciteit met 40 procent te verhogen, goed voor een investering van 100 miljoen euro. 'Alle vergunningen zijn nu binnen. Het echte werk kan beginnen.' Maar dat betekent meteen ook dat de productie nu en kan stilgelegd worden. 'Onze ingenieurs hameren er telkens op dat het geen evident project is', aldus de financieel directeur. 

De nettowinst daalde met 17 procent tot 95 miljoen euro. De Raad van Bestuur heeft beslist 8 miljoen eigen aandelen te annuleren. Dat betekent dat de winst per aandelen in één ruk met 6,6 procent zal stijgen. Umicore zal daarna eigen aandelen blijven inkopen. Aandeelhouders mogen in september bovendien een interimdividend van 0,50 euro per aandeel op hun rekening verwachten.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud