Advertentie

Vakbonden plannen acties in chemiebedrijven

De haven van Antwerpen. ©BELGA

De chemiekoepel Essenscia is niet te spreken over de algemene stakingsaanzegging.

De vakbonden ACV, ABVV en ACLVB kondigen een stakingsaanzegging aan voor acties in alle Belgische chemiebedrijven. Ze deden dat naar eigen zeggen omdat chemiekoepel 'Essenscia vrijdagavond de onderhandelingen rond een nieuw sectoraal akkoord abrupt had verlaten.' De vakbonden en Essenscia voerden sinds eind september gesprekken over een nieuw sectoraal akkoord.

Welke acties precies georganiseerd worden en waar, is nog niet duidelijk. Wel zullen dinsdag al vakbondsmilitanten verzamelen aan de ingang van een evenement van Essenscia in Brussel.

'Op zich waren we constructief aan het onderhandelen', legt Koen De Kinder van ACVBIE uit. 'Ze hadden wel al aangegeven een coronapremie in 2021 niet te zien zitten. Daarnaast wilden ze pas loonsverhogingen toekennen vanaf 2022. Dat zou dan gebeuren binnen een kleine marge. Als Essenscia opnieuw wil onderhandelen, zullen we onze acties schorsen.'

'Klap in het gezicht'

In een reactie zegt Essenscia niet te spreken te zijn over de algemene stakingsaanzegging. Volgens Essenscia lag een aantrekkelijk pakket op tafel om tot een sterk sectoraal akkoord te komen, maar kwamen de vakbonden net voor het sluiten van een akkoord op de proppen met bijkomende eisen voor een coronapremie. 'Een klap in het gezicht', zo formuleert Koen Laenens van Essenscia het.

Nog volgens de sectorfederatie bestond het pakket uit een maximale invulling van de loonnorm, extra inspanningen voor een substantiële verhoging van de sectorale minimumlonen, bijkomende investeringen in opleiding en vorming, loonsverhogingen voor de niet-geconventioneerde ondernemingen en meer aandacht voor werkbaar werk.

Coronapremie

Essenscia zegt op zich niet tegen een coronapremie te zijn, maar wil die op bedrijfsniveau toekennen. Zo kunnen ondernemingen die het tijdens de coronacrisis toch goed hebben gedaan, daar zelf voor kiezen. 'Een coronapremie eisen voor alle werknemers uit de sector is voorbijgaan aan de economische realiteit waarbij er heel wat sectorbedrijven zijn die het moeilijk hebben gehad en nog altijd hebben', vindt de koepel.

Over het sectoraal akkoord voor de chemie wordt elke twee jaar opnieuw onderhandeld. 'Nu er geen sectoraal akkoord werd bereikt, is de volgende stap dat de sociale partners in de bedrijven de gesprekken opstarten om over een cao op maat van de onderneming te onderhandelen', besluit Laenens.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud