Valérie Paquot, de luis in de pels van Recticel

Valérie Paquot (links) op een aandeelhoudersvergadering van Bois Sauvage in 2012. ©IMAGEGLOBE

Niet professioneel en zeer verwonderlijk. Zo omschrijven sommigen de manier waarop de holding Bois Sauvage, en haar voorzitster Valérie Paquot, haar Recticel-aandelen verkocht aan het Oostenrijkse Greiner.

Wat heeft voorzitster Valérie Paquot - die samen met haar twee zussen de Waalse holding Bois Sauvage controleert - bezield om haar belang van 27 procent in de Belgische schuimrubber- en isolatieproducent Recticel te verkopen aan het Oostenrijkse Greiner zonder eerst overleg te plegen met het management en de raad van bestuur van Recticel? Iedereen heeft er het raden naar. Ze wist dat het niet in goede aarde zou vallen. Greiner had twee jaar geleden samengespannen met het Ierse Kingspan om Recticel te kopen en daarna de buit te verdelen. Nu biedt Greiner op alle aandelen.

Eén ding is zeker, is bij analisten te horen: de twintig jaar lange relatie tussen Bois Sauvage en Recticel is onherroepelijk om zeep. Over de beweegredenen van de verkoop tasten ze in het duister. Bois Sauvage strijkt met de verkoop 203,8 miljoen euro op en de deal zal 102 miljoen euro winst opleveren. 'Dat zal ons toelaten ons te beraden over nieuwe investeringen en onze schuldenlast te verlagen', zegt Bois Sauvage in een mededeling. De holding focust op industriële participaties. Maar of het geld zal worden gebruikt voor de uitbouw van chocoladegroep United Belgian Chocolate Makers (UBCM) of voor een investering in een andere sector, is koffiedik kijken. 'Er zijn geen analistenmeetings en over toekomstige strategie wordt weinig of niet gecommuniceerd', zeggen analisten.

Bois Sauvage is van oudsher een black box en Valérie Paquot blijkt even 'weinig communicatief' als haar vader, van wie ze in 2020 het voorzitterschap overnam na zijn plotse dood. De oudste dochter van Guy Paquot is van opleiding verpleegster en werkte in Zwitserse ziekenhuizen op de dienst intensieve zorg. Tussen 2005 en 2011 was ze voor het Rode Kruis in Afrika en het Midden-Oosten aan de slag. 'Ze slaagde er als geen ander in mensen die op sterven na dood waren in leven te houden', zegt iemand die haar uit die periode kent. 'Ze is energiek en joviaal.'

Een zevental jaar geleden stopte ze als verpleegster om zich operationeel bezig te houden met Bois Sauvage. Mensen die met haar werken in de chocoladebusiness - Bois Savage is eigenaar van de pralineproducent Neuhaus en de chocolatiers Jeff de Bruges en Corné Port Royal - omschrijven haar als iemand zonder kapsones die snel de essentie aanvoelt, een ongelooflijke 'gut feeling' heeft en 'heel menselijk' is. 'Hoewel ze daarvoor geen specifieke opleiding heeft, kan ze inhoudelijke complexe zaken vlug inschatten', zegt een chocolade-insider. 'Ze is betrokken, enorm bezig met duurzaamheid, begaan met Belgische verankering en Belgian roots en vooral: ze weet wat ze niet weet.'

Velen zijn dan ook verrast over haar aanpak in het dossier. Heeft Paquot de situatie verkeerd ingeschat? Ze schaarde zich van bij het begin achter het overnamebod op Recticel, maar dat zette - mede door de onverwachte verkoop - onmiddellijk de hakken in het zand. 'Eén ding is duidelijk: Valérie heeft de verkoop wel goedgekeurd,' zegt een ex-topman.

Le Chef

Bois Sauvage werd opgericht door vader en financier Guy 'ridder' Paquot. Zijn medewerkers noemden hem 'le Chef'. De holding is een samenvoeging van 19 ondernemingen met ronkende namen als Ateliers de Trazegnies, Fours Lecocq, Compagnie Financière Nagelmackers, Charbonnages d'Hensies-Pommeroeul, Entrema en Somikin waarvan de oorsprong teruggaat tot begin vorige eeuw. Paquot gebruikte de naam Bois Sauvage voor het eerst in 1994. Het was de verwijzing naar de plaats tussen de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel waar de maatschappelijke zetel is gevestigd: de rue du Bois Sauvage, of Wildewoud- of Wilde Wouterstraat. Volgens de overlevering vernoemd naar een 'wildebras' die daar ooit leefde.

Net voor de financiële crisis van 2008 beheerde Bois Sauvage meer dan 1 miljard euro. In oktober 2008 werd de holding ervan beschuldigd 2,6 miljoen Fortis-aandelen te hebben verkocht met voorkennis, net voor de bank kapseisde. Bois Sauvage en vier toplui sloten in 2013 een minnelijke schikking van 8,8 miljoen euro met de fiscus.

Voor de deal tussen Bois Sauvage en Greiner vond vorige week ook een opvallende koersopstoot met hoge handelsvolumes plaats. Deze keer van Recticel-aandelen. De toezichthouder FSMA analyseert het dossier.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud