Advertentie
Advertentie

Vansteenkiste: 'Ik zit hier voor niets tussen'

©Dieter Telemans

Luc Vansteenkiste ontkent dat hij zwart geld heeft gekregen van Recticel. 'Ik heb geen geld naar mij toegetrokken en zit hier voor niets tussen', zegt hij in een reactie. Tussen 2001 en 2010 was er een zwartgeldcircuit bij Recticel. Voormalig VBO-topman Vansteenkiste was er toen CEO.

De schuimrubberproducent Recticel  hield tussen 2001 en 2010 een kas met zwart geld om zijn werknemers extra voordelen te geven, zonder dat die hierop werden belast. De fraude vond plaats in het Spaanse filiaal van Recticel. Luc Vansteenkiste, voormalig VBO-topman en captain of industry in Vlaanderen én Wallonië, was toen CEO van Recticel.

De zaak is vastgesteld, opgelost en geregulariseerd
Olivier Chapelle
CEO Recticel

In 2010 gaf Vansteenkiste de teugels van het schuimrubberbedrijf door aan Olivier Chapelle, die vervolgens in 2013 op de regelmatigheden stootte. Chapelle benadrukt dat hij meteen het nodige heeft gedaan en de toezichtsautoriteiten heeft ingelicht. 'De zaak is vastgesteld, opgelost en geregulariseerd', zegt hij. 'Voor mij is dit helemaal achter de rug.'

Chapelle weigert zijn voorganger Vansteenkiste met de vinger te wijzen. 'Het is niet aan te tonen wat er met het geld precies is gebeurd', weet Chapelle. Volgens De Standaard passeerde het fraudegeld via Vansteenkiste en heeft de topman 1,3 miljoen euro ontvangen. Of hij dat geld vervolgens heeft gehouden, is niet duidelijk.

'Ik heb geen geld naar mij toegetrokken', reageert Vansteenkiste over de telefoon. 'Ik heb in dit verhaal geen juridische verantwoordelijkheid. Ik zit hier voor niets tussen.' Hij ontkent het zwartgeldcircuit niet, maar geeft aan dat zodra het werd ontdekt, onder controle kwam en werd geregulariseerd.

Dat Vansteenkiste de deur bij Recticel heeft dicht getrokken, net omwille van de fraude, klopt volgens hem niet. 'Mijn ontslag heeft hier niets mee te maken. Ik heb zelf mijn opvolger gekozen en ik heb altijd gezegd dat ik geen schoonmoeder wou zijn. Ik was lang genoeg CEO geweest bij Recticel.'

Vansteenkiste kwam eerder al in opspraak nadat hij werd beschuldigd van handel met voorkennis van Fortis-aandelen. In 2013 werd hier een minnelijke schikking getroffen.

Vansteenkiste zetelt in de raad van bestuur van verschillende Belgische bedrijven, zoals Delhaize, Sioen, Lannoo en Smartphoto. Die bedrijven wensen voorlopig geen commentaar te geven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud