Advertentie
Advertentie

'Vansteenkiste kreeg zwart geld bij Recticel'

Ex-VBO-topman Luc Vansteenkiste. ©Dieter Telemans

Voormalig VBO-topman Luc Vansteenkiste, die in 2013 zijn Fortis-proces afkocht, was betrokken in een zwartgeldcircuit bij Recticel. Hij ontving 1,3 miljoen, maar zegt het geld niet gehouden te hebben.

De schuimrubberfabrikant Recticel was in de periode 2001 tot 2010, toen het bedrijf geleid werd door Vansteenkiste, betrokken bij fraude. Het bedrijf ontdekte die in 2013, maar bleef er vrij vaag over en minimaliseerde zelfs.

Een nieuw auditrapport van het advocatenkantoor Allen & Overy, waarvan De Standaard lucht kreeg, brengt daar nu voor het eerst verandering in.  In het verslag van de huisadvocaat staat dat het om een zwartgeldcircuit ging dat liep over Spanje. Onder meer kopstukken van het Spaanse filiaal van Recticel verrijkten zich op deze manier.

Opvallend is dat ook de toenmalige ceo van de groep, baron Luc Vansteenkiste, geld ontving. Allen & Overy schat het bedrag op 1,3 miljoen euro. Maar vervolgens lopen de versies uiteen. Vansteenkiste claimt dat het geld naar bonussen voor medewerkers ging. Volgens Allen & Overy kan Vansteenkiste een deel van het geld gehouden hebben.

Vansteenkiste nam in 2013 onverwacht ontslag als bestuurder, maar heeft altijd ontkend dat er een verband was met het fraude-onderzoek. Vansteenkiste wilde tegenover De Standaard niet reageren op het bekendraken van het auditrapport.

Bij Recticel zei ceo Olivier Chapelle dat het bedrijf, zodra het de fraude had ontdekt, de autoriteiten inlichtte, de zaak regulariseerde en voorzieningen aanlegde. Op de vraag wie persoonlijk voordeel had en wat Recticel gedaan heeft om het geld te recupereren van de betrokkenen, ging Chapelle niet in.

'Het is niet mogelijk aan te tonen wat er met het geld is gebeurd', verklaarde Chapelle zopas aan De Tijd. De CEO weigert daarom zijn voorganger Vansteenkiste met de vinger te wijzen. 'Deze zaak is vastgesteld, opgelost en geregulariseerd. Voor mij is dit helemaal achter de rug.'

Vansteenkiste is wel nog aandeelhouder bij Recticel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud