Veolia gaat Syrische chemische wapens vernietigen

Veolia mag de Syrische chemische wapens vernietigen. - AFP

Het Franse concern Veolia Environment heeft een contract op zak om 150 ton chemisch materieel uit Syrië te vernietigen. Daarmee wordt het bedrijf de eerste private speler die betrokken is bij opruiming van de chemische wapens.

De vernietiging van het chemisch materieel uit Syrië zal deels uitgevoerd worden door het Franse concern Veolia Environment. Veolia is gespecialiseerd in water, energie en afvalwerking. Persagentschap Reuters verspreidde aanvankelijk dit bericht, later bevestigde de groep het nieuws zelf ook. 

In totaal neemt Veolia 150 ton chemisch materieel voor haar rekening, een  contract gegund door de Britse overheid. Eind december verklaarde de Britse overheid een deel van de vernietiging voor haar rekening te nemen. 

Die operatie zal plaatsvinden in het Britse Ellesmere Port, bevestigde Estelle Brachlianoff, directeur van Veolia in het Verenigd Koninkrijk. Voor de verwerking zullen de meest strikte standaarden gehanteerd worden. 'We werken voortdurend samen met het minister van Defensie en andere Britse autoriteiten om ervoor te zorgen dat de chemicaliën veilig vernietigd worden.'

Vertraging

Net vandaag raakte bekend dat het hele vernietigingsproces vertraging zal oplopen. Begin december miste de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) de deadline om de chemicaliën tijdig aan de Syrische kust te krijgen, dit door vijandigheden langs de verbindingsweg tussen Damascus en de kust. Door dat oponthoud zal het belangrijkste deel van de chemicaliën niet in maart, maar pas in juni kunnen vernietigd worden. Dat verklaarde hoofd van de OPCW Ahmet Uzumcu vandaag in Rome. 

De chemicaliën bevinden zich nu in Italië, in de haven van Latakia. Deense en Noorse schepen brachten ze daarheen, vergezeld van Russische en Chinese bewakingsschepen. Vanuit Italië zullen de chemicaliën overgebracht worden naar hun plaats van vernietiging. Een deel gaat dus richting Ellesmore Port, een ander deel zal door de Verenigde Staten op open water worden vernietigd. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud