Verkoop farma duwt Tessenderlo in het rood

Foto Belga ©BELGA

Chemiebedrijf Tessenderlo heeft in het derde kwartaal een verlies geboekt van 40,2 miljoen euro, bijna integraal te wijten aan een verlies van 49,4 miljoen euro op de verkoop van de activiteiten in farmaceutische ingrediënten. Tessenderlo blijft een bedrijf in volle transformatie.

De omzet bleef nagenoeg stabiel op 517,5 miljoen euro (-0,4%). Maar vanaf dan gaat het steil omlaag. De recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) daalde 22,7 procent tot 36,6 miljoen euro. De recurrente bedrijfswinst (rebit) ging 45,5 procent achteruit tot 15 miljoen euro. Netto ging Tessenderlo dus 40,2 miljoen euro in het rood, maar als de eenmalige kosten daar worden uit gefilterd, staat er een recurrente nettowinst van 3,6 miljoen euro op het bord.

Tessenderlo is zich volop aan het terugplooien op zijn kernactiviteiten, waardoor er in vergelijking met vorig jaar heel wat wijzigingen zijn in de groep. Er werden 5 activiteiten verkocht, en er werd een overname gedaan. Het management stipt aan dat die strategische oefening op dit moment de hoogste prioriteit blijft krijgen.

Meststoffen

Het voornaamste zorgenkind is de afdeling minerale chemie. Die zag zijn omzet in het derde kwartaal met 13 procent dalen tot 102,5 miljoen euro. Zorgwekkend daarbij is dat de rebitda daarbij terugviel tot 0 euro. Ook bij de divisie kunststof leidingsystemen en profielen gaan de zaken niet goed. De omzet hield nog relatief goed stand op 137,7 miljoen euro, maar op vergelijkbare basis viel de rebitda met 19,6 procent terug tot 10,4 miljoen euro. Deze divisie kampt met de zwakke bouwmarkten in de markten waar ze actief is.

Dat kon allemaal niet gecompenseerd worden door de sterke prestatie van meststoffenproducent Tessenderlo Kerley. Die boekte een omzetstijging van 23,7 procent tot 69,8 miljoen euro. De rebitda zette een vergelijkbare groei neer tot 16,3 miljoen euro. De divisie Gelatine en Akiolis legde tot slot een gemengd rapport voor. De omzet steeg wel met 7,1 procent tot 129,2 miljoen euro, maar de rebitda gleed 0,6 procent af tot 17,4 miljoen euro.

Vooruitzichten

Tessenderlo geeft geen becijferde prognose voor de rest van het jaar. Het management waarschuwt voor verdere margedruk bij de divisie minerale chemie, terwijl de verdere verslechtering van de bouwmarkten de leidingen- en profielenafdeling parten blijft spelen.

Tessenderlo Kerley kan op korte termijn de weerslag voelen van de weersomstandigheden, maar blijft algemeen profiteren van een positieve situatie op de voedsel- en landbouwmarkten. Bij Gelatine en Akiolis, tot slot, rekent het management op een aanhoudend sterke vraag naar de producten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud