Verkoop glyfosaat vanaf eind september verboden

De onkruidverdelger Roundup. ©REUTERS

Daarmee verdwijnt ook een deel van het assortiment van het populaire Roundup uit de winkelschappen.

Over ruim een maand wordt de verkoop van glyfosaat verboden. Dat stelt federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) maandag in La Libre Belgique. Daarmee komt een einde aan de merkwaardige situatie dat het goedje nog wel verkocht mocht worden terwijl de drie gewesten het gebruik ervan inmiddels verboden hadden.

'De ministerraad heeft in de eerste helft van dit jaar een koninklijk besluit over een verbod op de verkoop aan particulieren goedgekeurd', aldus Ducarme. 'De Raad van State gaf een gunstig advies. Ik wacht nu op de publicatie in het Staatsblad. De beslissing werd dus genomen. De inwerkingtreding van de maatregel is zeer binnenkort te verwachten.'

Het koninklijk besluit moet voor 15 september gepubliceerd worden en treedt tien dagen later in werking, verduidelijkt het kabinet van Ducarme. Professionals, zoals landbouwers en tuinaannemers, mogen het product wel blijven kopen en gebruiken.

Tuinman

Glyfosaat is een zeer omstreden pesticide en wordt ervan verdacht kankerverwekkend te zijn. Vorige week nog veroordeelde een Amerikaanse rechtbank Roundup-eigenaar Bayer tot een boete van 289 miljoen dollar (252 miljoen euro) in een zaak die een tuinman had aangespannen omdat nadat hij na het gebruik van Roundup lymfeklierkanker had opgelopen. Omdat er nog een hele reeks gelijkwaardige zaken tegen Roundup lopen, schrokken beleggers zich een hoedje. Bayer verloor vorige week meer dan 10 miljard euro aan beurswaarde.

Roundup is inmiddels ook zonder glyfosaat verkrijgbaar, maar Bayer houdt vol dat glyfosaat volledig veilig is. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud