VS doen lastig over overname Monsanto

De Duitse chemiereus Bayer wil de omstreden pesticidenmaker Monsanto overnemen. ©AFP

De Amerikaanse overheid eist dat het Duitse Bayer extra afdelingen verkoopt voor ze een overname van Monsanto goedkeurt.

De geplande overname van de Amerikaanse pesticidenmaker Monsanto door de Duitse chemiereus Bayer stoot op tegenstand in de VS. 

Het Amerikaanse ministerie van Justitie eist namelijk dat Bayer meer afdelingen verkoopt dan verwacht, vooraleer het zijn toestemming geeft voor de overname. Dat meldde het persagentschap Bloomberg donderdag. 

Terwijl de Europese mededingingsautoriteiten de komende weken groen licht zouden geven voor de overname, kan een beslissing van de Amerikaanse overheid nog maanden op zich laten wachten.

Roundup

Bayer is al druk bezig met een aantal takken af te stoten om groen licht te krijgen voor de deal met Monsanto. 

Zo neemt de Duitse chemiereus BASF voor 6 miljard euro een deel zaden en pesticiden over van zijn concurrent Bayer. Met BASF lopen ook gesprekken om andere afdelingen van Bayer over te nemen.

Bayer heeft 61 miljard euro veil voor Monsanto. De omstreden Amerikaanse zadengigant is vooral bekend van zijn onkruidverdelger glyfosaat, beter bekend onder de merknaam Roundup. Ondanks groot protest besloot de Europese Raad onlangs om de vergunning voor glyfosaat vijf jaar te verlengen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n