Wasmiddelenmaker Christeyns lijft Nederlandse concurrent in

Overnames zijn een belangrijk onderdeel van de Belgische maker van was- en reinigingsmiddelen. ©Tom Verbruggen

Door een overname wordt Christeyns in Nederland actief met wasmiddelen voor carwashes en grootkeukens.

Het Nederlandse schoonmaakmiddelenbedrijf Qlean-tec is voortaan een onderdeel van Christeyns, een Belgische familiebedrijf dat 300 miljoen euro omzet boekt door was- en reinigingsmiddelen voor carwashes, grootkeukens en industriële wasserijen te verkopen. Het bedrijf van ondernemer Alain Bostoen is het nummer twee van Europa.

Dankzij de overname van het Nederlandse bedrijf wordt Christeyns in Nederland voor het eerst actief in middelen voor carwashes en de voedingsindustrie. 'We waren hier tot nu alleen actief in middelen voor grote wasserijen', zegt Cees van Haasteren, de directeur Nederland van Christeyns.

Overnames

19 miljoen
Vorig jaar boekte het Gentse bedrijf 19 miljoen euro nettowinst.

Qlean-tec boekt 5 miljoen euro omzet. 'Met de overname zijn we zeker nog geen Nederlandse marktleider, maar het is een goede basis om te groeien', zegt Van Haasteren. Hij sluit niet uit dat er nog overnames komen. 'Dat kun je niet uitsluiten bij Christeyns.'

Overnames zijn een belangrijk onderdeel van de strategie van Christeyns. In juli nam het nog een bedrijf uit Noorwegen over. Het bedrijf heeft vertakkingen tot in Brazilië en Maleisië. De groep Christeyns-Govi is vooral in Europa actief en telt nu 14 fabrieken, goed voor een omzet van 300 miljoen euro en 850 werknemers. De ebitda-marge, een brede graadmeter voor de winstgevendheid, schommelt rond 15 procent.

Vorig jaar boekte Christeyns een omzet van bijna 300 miljoen euro en een bedrijfswinst van 31 miljoen euro. Daar bleef netto 19 miljoen euro van over.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud