nieuwsanalyse

Zet Ierse miljardair einde van Recticel in gang?

©SISKA VANDECASTEELE

Met een bod van 700 miljoen euro op de kroonjuwelen van Recticel plaatst de Ierse multinational Kingspan het bedrijf en de aandeelhouders voor een dilemma: eindelijk cashen of het voortbestaan van het concern garanderen?

‘Zeer mooi ingericht, een leuke sfeer, en de pinten zijn geweldig.’ Zo luidt de recensie van een zekere Dean over een avondje uit in Murtagh’s Bar, een pub ergens in het noordwesten van Ierland. De pub duikt ook op de website van Kingspan op en was in de jaren zestig nog eigendom van de Kingspan-familie Murtagh. In de achtertuin van de familiezaak begon Eugene Murtagh met de assemblage van landbouwkarren.

Vijftig jaar later is diezelfde Murtagh nog altijd voorzitter van Kingspan, intussen een wereldspeler in isolatie en bouwmaterialen. Vanuit Kingscourt, amper 2.500 inwoners groot en met een 400 jaar oude kastanjeboom als toeristische trekpleister, bouwden de Murtaghs vanuit het niets een multinational op met 4 miljard euro omzet.

Joris Ide

De grote groei kwam er toen Eugene Murtagh de rol van CEO overdroeg aan zijn zoon Gene. Die rijgde de overnames aan elkaar. De voorbije twee jaren spendeerde Kingspan meer dan 1 miljard euro aan overnames. Het kocht onder meer het West-Vlaamse staalpanelenbedrijf Joris Ide.

©Mediafin

Deze week waagde het zich aan wat de grootste deal uit zijn geschiedenis kan worden. Dinsdag maakte Kingspan bekend dat het 700 miljoen euro veil heeft voor twee divisies van Recticel: soepelschuim (dat aan een onbekende derde zal worden doorverkocht) en isolatie, samen goed voor 80 procent van de brutobedrijfswinst.

Isolatie is het kroonjuweel van het Belgische bedrijf. De verkoopvolumes stijgen jaar na jaar door de steeds strengere isolatienormen in Europa. Polyurethaanisolatie - het kernmetier van Recticel - heeft bovendien de hoogste isolatiewaarde, wat betekent dat er minder dikte nodig is en dus minder ruimteverlies om hetzelfde resultaat te behalen.

‘En,’ zo merkt het beurshuis Berenberg op, ‘Recticel haalt consistent hogere winstmarges dan de vergelijkbare activiteiten van concurrenten als Kingspan en Saint-Gobain.’

Ontmanteling

De aandelenkoers van Recticel schoot na het bod meteen 20 procent hoger, waarna de handel werd stilgelegd. Recticel werd koud gepakt en was niet op de hoogte gebracht van de Ierse avances. De raad van bestuur werd in allerijl bijeengeroepen, wat resulteerde in een mededeling dat het voorstel ‘cruciale informatie mist’ om een correcte analyse te maken.

Profiel Recticel

Omzet > 1,45 miljard euro.

Bedrijfswinst > 42,9 miljoen euro.

Nettowinst > 28,8 miljoen euro.

Werknemers > 8.400.

Activiteiten > Polyurethaanschuim en verwerking tot matrassen, dashboardhuiden, isolatiepanelen...

Aandeelhouders > Bois Sauvage: 28 procent, vrij verhandelbaar: 66 procent.

Er staat dan ook veel op het spel, mogelijks zelfs de ontmanteling van Recticel en het einde van het beursgenoteerde concern dat samen met Umicore, CMB en AG (Ageas) overblijft als een van de weinige, Belgische restanten van de voormalige Generale Maatschappij.

De wortels van Recticel gaan terug tot de 18de eeuw en liggen in een intussen teloorgegane buskruitfabriek in Wetteren. Het bedrijf groeide in de loop der jaren uit tot een chemiebedrijf. In 1998 wist Luc Vansteenkiste Recticel - de naam verwijst naar een klein overgenomen bedrijfje in Nederland - los te weken uit de Generale Maatschappij, met de financiële steun van onder meer Bois Sauvage en de Vlaamse ondernemersfamilies Mussche (Smartphoto), Sioen, De Bruyckere (Ter Beke) en Boone (Lotus).

Op dat moment draaide alles bij Recticel om polyurethaanschuim, dat het al sinds de jaren vijftig maakt. Het goedje zit in verfrollen, judomatten, keukensponzen, schoenzolen, in de onderlaag van hockeyvelden, matrassen, isolatiepanelen en het dashboard van uw auto. Zelfs raketten van SpaceX hebben een stukje Recticel inside, om de cargo tijdens het opstijgen te beschermen tegen vibraties.

Grote schuldenberg

Bij de afsplitsing heeft Recticel echter een grote schuldenberg meegekregen, die alleen maar aandikte door te investeren in de opstart van fabrieken voor de productie van dashboardhuiden. Die leverden evenwel nooit de verwachte rendementen op. Daar kwamen nog enorme kartelboetes bij en meer dan 100 miljoen euro aan herstructureringskosten om het bijeengekochte fabriekennetwerk te stroomlijnen. Een 40-tal vestigingen ging daarbij dicht.

Het is een bod met een lelijk kantje. Zeer opportunistisch van Kingspan.
KBC Securities

‘De situatie is niet gezond’, zei de huidige CEO Olivier Chapelle enkele jaren geleden nog. Jaren was Recticel in crisismodus en moest het op de rem staan. Het staat dan ook te boek als een van de grote underachievers op de beurs. Een enorm verschil met Kingspan, dat zijn waarde in tien jaar vertienvoudigde. Dat oprichter Eugene Murtagh dit jaar voor het eerst opduikt in de miljardairslijst van Forbes, zegt ook veel.

Maar sinds enkele jaren heeft Recticel, dankzij een kapitaalverhoging van 75 miljoen euro, opnieuw ruimte om te investeren. De focus ligt op soepelschuim en vooral op de isolatiedivisie, die vorig jaar nog een nieuwe fabriek in Finland opende.

Niet levensvatbaar

Precies die twee activiteiten heeft Kingspan in het vizier. Bovendien staat ook de automobielafdeling te koop. Als de deal doorgaat, is wat overblijft van Recticel volgens het beurshuis Berenberg ‘niet levensvatbaar’: veel cash, een verlieslatende matrassenafdeling, geen businessplan en een groepsstructuur waarvan de afwikkeling complex en duur zal zijn. Bovendien leveren de soepelschuimfabrieken de grondstoffen voor de Recticel-matrassen en zijn de fabrieken grotendeels geïntegreerd, wat alles nog bemoeilijkt.

Beursanalisten zijn het erover eens dat de raad van bestuur de deal zoals die nu voorligt, niet zal aanvaarden. ‘Het is een bod met een lelijk kantje’, was de toon bij KBC Securities. ‘Zeer opportunistisch van Kingspan.’

Maar als Kingspan meer centen op tafel gooit of een bod op de hele groep doet, zou hoofdaandeelhouder Bois Sauvage (met bijna een kwart van de aandelen) wel eens overstag kunnen gaan. De holding zit al 20 jaar in het kapitaal van Recticel, en een exit moet er ooit komen.

Er moet alleszins nog onderhandeld worden, misschien wel aan Main Street in Kingscourt in het familiecafé bij een Guinness. Met livemuziek op zaterdagavond.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud