Advertentie
Advertentie

Zwakke economie drukt omzet Recticel

Foto RV

Schuimrubberproducent Recticel heeft in het eerste kwartaal de omzet met 9,5 procent zien dalen. De hoofdschuldige is de automobielsector, die in Europa in zak en as zit, maar ook de andere takken presteerden minder goed. Recticel geeft nog steeds geen vooruitzichten voor het hele jaar.

In de eerste drie maanden van het jaar boekte Recticel een omzet van 317,9 miljoen euro tegen 351,1 miljoen in de overeenkomstige periode van 2012. Dat is een pak minder dan analisten hadden verwacht: ING, KBC en Degroof rekenden op 330 à 335 miljoen euro.

'De zwakke economische omgeving in Europa, een laag consumentenvertrouwen en slechte weersomstandigheden bleven wegen op de markten van eindgebruikers van de Groep die gericht zijn op duurzame consumptie- en investeringsgoederen', legt het bedrijf uit in een persbericht.

In de tak Soepelschuim bedroeg de omzetdaling 3,8 procent tot 151,5 miljoen euro. In alle segmenten werden lagere verkoopvolumes neergezet.

Ook de tak Isolatie ging omzetmatig achteruit, met 5,8 procent tot 49,9 miljoen euro. Sinds de zomer van 2012 is er een toenemende vertraging van de Europese bouwmarkten. Dit werd nog versterkt door het barre winterweer in de eerste maanden van het jaar.

De sterkste omzetdaling kende de tak Automobiel. Daar donderde de omzet 23 procent lager tot 63,5 miljoen euro. De Europese automarkten hebben in het eerste kwartaal veel zwakker gepresteerd dan vorig jaar. De omzet in het segment Interiors daalde met een derde (-32,2%), mede door het aflopen van bestaande programma's. De omzet van Proseat, een 51/49 joint venture tussen Recticel en de Canadese groep Woodbridge, ging met 14,8 procent achteruit.

Een schijnbaar lichtpunt kwam van de tak Slaapcomfort, die de omzet met 2,6 procent zag stijgen tot 75,5 miljoen euro. De stijging is echter het gevolg van de interne transfer van een aantal activiteiten van Soepelschuim naar Slaapcomfort. Zonder deze verschuiving zou de omzet van Slaapcomfort met 5,9 procent zijn gedaald.

Recticel geeft geen vooruitzichten: 'Gelet op de volatiliteit in de ontwikkeling van de markten waar Recticel actief is, is het voor de Groep niet mogelijk het groeipotentieel voor 2013 in te schatten', stelt het persbericht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud