Zwitserse bedrijven kloppen prognoses

©AFP

Vier Zwitserse multinationals komen vanmorgen met gemengde resultaten, maar een constante is dat ze de verwachtingen van de analisten kloppen.

Roche , 's werelds belangrijkste producent van geneesmiddelen tegen kanker, had zoals de andere Zwitserse bedrijven last van de sterke frank. Ook toenemende concurrentie van'oudere' medicijnen speelde de groep parten. Dat werd maar gedeeltelijk gecompenseerd door een sterke omzetgroei van nieuwe kankertherapieën. Daardoor daalde de operationele winst van 9,41 naar 9,24 miljard Zwitserse frank. Maar dat was toch beter dan de marktconsensus van 9,17 miljard.

Ook ABB  , dat allerlei onderdelen en systemen maakt voor de energiesector, zag zijn resultaat over het tweede kwartaal dalen, namelijk van 636 naar 588 miljoen dollar - de groep rapporteert in Amerikaanse dollar - maar ook dat was een stuk beter dan de 588 miljoen dollar waar de meeste analisten op gerekend hadden. Zoals Roche last had van de sterke frank, had ABB problemen met de sterke dollar. ABB kijkt met gemengde gevoelens naar de toekomst, de onzekerheid blijft groot, luidt het.

Syngenta  , actief in agrochemie, moest eveneens een lagere winst boeken, die zakte met 12 procent tot 1,2 miljard dollar, maar ook dat cijfer overtreft de marktconsensus. Syngenta kon, net als Roche en ABB, zijn omzet met drie procent opkrikken als de wisselkoersen buiten beschouwing worden gelaten. Syngenta, dat onlangs een vijandig bod van sectorgenoot Monsanto afwees, zag zijn beurswaarde dit jaar al met een kwart stijgen. De Zwitserse groep is 's werelds nummer één in pesticiden.

En tot slot verraste ook de tweede bank van het land in aangename zin. Credit Suisse Group  presenteerde beter dan verwachte cijfers en dikte ook zijn kapitaalbuffer aan in de aanloop naar een nieuwe strategie onder de kersverse CEO Tidjane Thiam. Hij nam begin deze maand het roer over. Over het tweede kwartaal bedroeg de nettowinst 1,1 Zwitserse frank, ruim boven de marktconsensus van 783 miljoen. In de handel voor beurs gaat het aandeel ruim drie procent hoger.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud