3M schrapt 2.000 banen

©REUTERS

Het Amerikaanse conglomeraat 3M, bekend van de memobriefjes Post-It en de plakband Scotch, schrapt wereldwijd 2.000 jobs omdat de zaken dit jaar slechter gaan dan verwacht.

3M, dat lijmen en andere industriële stoffen en producten maakt, gaat alle divisies, functies en geografische zones tegen het licht houden. Van de 93.000 jobs moeten er 2.000 verdwijnen.

De Amerikaanse groep  denkt vooral besparingen te vinden in de organisatiestructuur en bij de ondermaats presterende onderdelen, viel donderdag te horen bij de publicatie van teleurstellende eerstekwartaalcijfers.

De verkoop sputtert. De kwartaalomzet dook 5 procent lager, tot 7,9 miljard dollar. De nettowinst steeg dankzij besparingen wel met 289 miljoen, tot 891 miljoen dollar. Maar volgens CEO Mike Roman is dat niet voldoende.

250 miljoen
3M
De sanering moet bij 3M een jaarlijkse besparing van 225 à 250 miljoen dollar opleveren.

'Het eerste kwartaal was een ontgoochelende jaarstart. We blijven kampen met vertragende markten, wat een impact heeft op zowel onze organische groei als onze marges. Onze operationele uitvoering bleef ook onder de eigen verwachtingen. Daarom nemen we bijkomende maatregelen, inclusief een herstructurering, om de productiviteit op te drijven en de kosten te verminderen.' 

Diegem en Zwijndrecht

De sanering moet een jaarlijkse besparing voor belastingen van 225 tot 250 miljoen dollar opleveren. Voor de ontslagen en andere kosten neemt 3M dit jaar een eenmalige last van 150 miljoen dollar, wat neerkomt op 20 dollarcent per aandeel.

3M is actief in België. De Belgische zetel ligt in Diegem In Zwijndrecht is er een productie- en onderzoekssite waar een 300-tal mensen werken.

Het aandeel ging in een eerste reactie voorbeurs tot 10 procent onderuit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect