60 jobs op de tocht bij Hasseltse meubelfabriek

©Recor

Recor, één van de grootste meubelfabrikanten van België, wil 60 van de 254 banen schrappen. Dat werd dinsdag aangekondigd op een bijzondere ondernemingsraad.

De vakbonden zijn niet echt verrast aangezien het bedrijf uit Hasselt al geruime tijd een beroep deed op economische werkloosheid. Het is omdat de RVA aandrong op een structurele oplossing voor die economische werkloosheid, dat het collectief ontslag nu wordt aangekondigd.

De intentie tot collectief ontslag, zoals voorgeschreven in de Wet Renault, omvat 60 werknemers, waarvan 50 arbeiders en 10 bedienden. De malaise in de traditionele meubelindustrie is de voornaamste oorzaak van de afslanking samen met de concurrentie van goedkope Aziatische meubelmakers.

'Door de automatisering is minder personeel nodig voor eenzelfde productie.'
Dirk Coninckx
Vakbondsafgevaardigde ACV

Het bedrijf heeft de voorbije jaren bovendien 15 miljoen euro geïnvesteerd in de modernisering van de productielijnen en nieuwe machines. ‘Dat is op zich een goede zaak want het betekent dat de familie Corthouts nog toekomst ziet in de meubelindustrie’, zegt Dirk Coninckx van de Christelijke vakbond ACV. ‘Jammer genoeg betekent het ook dat er minder personeel nodig is voor eenzelfde productie. Vooral de laaggeschoolde arbeiders zijn de dupe van die automatisering.’

Familiebedrijf

Recor werd opgericht in 1949 door Rene Corthouts als matrassenproducent. Vandaag is de familiale groep actief in zetels, salons en meubelen voor de woon- en slaapkamer. Recor is onderdeel van de moederholding Soma van de familie Corthouts.

Het familiebedrijf telt in Hasselt twee afdelingen: de productie van zitmeubelen en salons en een divisie die zich voornamelijk richt op eet- en slaapkamermeubelen. Het is vooral die tweede afdeling waar fors bespaard wordt. 'Daar zal een derde of zelfs de helft van de jobs verdwijnen', zegt vakbondsman Coninckx.

Ook vorig jaar maakte de directie al de intentie tot collectief ontslag bekend, maar in overleg met de vakbonden werd die intentie toen ingetrokken.

Recor richt zich met de Belgische kwaliteitsmeubelen vooral op de West-Europese markt. Vorig jaar was Recor NV goed voor een bedrijfswinst (ebit) van 660.000 euro op een omzet van 38,4 miljoen euro. Het nettoresultaat bedroeg 63.000 euro.

De directie van Recor wenste niet te reageren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud