Amazon wil 16 miljard ophalen

Jeff Bezos, de topman van Amazon, trekt de markt op om zijn overname van Whole Foods te helpen financieren. ©REUTERS

De Amerikaanse e-commercegigant kan tot 16 miljard dollar ophalen met de uitgifte van obligaties. Het geld dient om de overname van Whole Foods te financieren.

Amazon gaat schuldpapier uitgeven via een private plaatsing, liet het concern van Jeff Bezos dinsdag weten in een summiere mededeling. Het bedrijf zal de opbrengst van de emissie gebruiken om de overname van supermarktgroep Whole Foods Market geheel of gedeeltelijk te betalen - de deal was inclusief de overname van schuld 13,7 miljard dollar waard - en voor 'algemene bedrijfsdoeleinden'.  

Het persbericht maakt geen melding van een bedrag maar volgens Amerikaanse media, zoals de Amerikaanse economische website MarketWatch, kan de operatie oplopen tot 16 miljard dollar (13,7 miljard euro).

De lancering volgt een dag nadat ratingbureau Moody's de overname van Whole Foods een Baa1-waardering gaf en de vooruitzichten voor Amazon-schuld aanpaste van 'stabiel' naar 'positief'. Volgens Moody's is de overname een goede zaak voor Amazon omdat het zo een grotere schaal krijgt en een cruciale voet aan de grond zet in het segment van de bakstenen winkels. Maar de kredietwaardigheidsbeoordelaar geeft Amazon ook slechte punten, onder meer wegens het gebrek aan transparantie over zijn strategie en financieel beleid.

Het is de eerste keer sinds 2014 dat Amazon de obligatiemarkt aanspreekt. De groep betaalde de overname reeds met een overbruggingsfinanciering van de banken onder leiding van Bank of America en Goldman Sachs. Die tijdelijke lening zal dus op zijn minst deels worden vervangen door de inkomsten uit obligaties.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud