Advertentie

Amazon wordt concurrent van Ahold Delhaize

©REUTERS

Amazon wordt een concurrent van Ahold Delhaize. Het koopt de Amerikaanse supermarktketen Whole Foods Market. De deal is 13,7 miljard dollar waard (12,3 miljard euro), inclusief de overname van schuld.

Een donderslag bij heldere hemel, zowel voor de onlinesector als voor de traditionele winkelketens. Zo kan de overname van Whole Foods Market door Amazon omschreven worden. Want terwijl velen dachten dat Amazon de zakelijke chatapp Slack zou inlijven, verraste de e-commercegigant vrijdag vriend en vijand met een miljardenbod op de eveneens Amerikaanse biosupermarktketen Whole Foods.

Het is niet alleen veruit de grootste overname ooit door Amazon - tevoren was dat de videosite Twitch die Amazon 970 miljoen dollar kostte - het is ook de meest uitgesproken zet van het concern van de visionaire CEO Jeff Bezos in de markt van de bakstenen winkels. Die bovendien wel pogingen ondernemen om online iets te betekenen, maar daar tot nog toe niet echt potten gebroken hebben. Onder meer door de uitdaging om de boodschappen geleverd te krijgen. Daar kan Amazon een verschil maken.

De onlinewinkel heeft de afgelopen jaren de fysieke handelaars al sterk onder druk gezet. Het concern toont nu echter ook steeds meer interesse in de sector zelf. Zo opende Amazon verschillende boekwinkels en smeedt het bedrijf plannen om kleine hoogtechnologische supermarkten te openen, die door een klein aantal werknemers kunnen worden uitgebaat. Daarnaast produceert Amazon ook eigen televisieseries. Voorts is het internetbedrijf actief in de levering van onder meer voedsel met AmazonFresh en clouddiensten.

De zet van vrijdag is de voorlopige kroon op die beweging. Maar volgens specialisten tegelijk de erkenning dat Amazon op eigen houtje niet genoeg vaart kan maken in het bakstenen segment van de markt. Bij Whole Foods kan het al zijn experimenten rond hoogtechnologisch winkelen en het leveren van eten verder in de praktijk omzetten.   

Aangeschoten wild

Amazon bestudeerde vorige herfst al een overname van Whole Foods maar zag daar uiteindelijk van af, zegt een bron dicht bij het dossier. Het nam het dossier opnieuw ter hand omdat Whole Foods nu aangeschoten wild is. De keten verliest immers klanten en beurswaarde en heeft last van de concurrentie.

Whole Foods heeft ook te kampen met activistische aandeelhouders. Het hefboomfonds Jana Partners bouwde een belang van zo'n 7 procent op in Whole Foods en is daardoor een van de grootste aandeelhouders geworden. Net als het investeringsfonds Neuberger Berman, dat 2,7 procent van de groep bezit, drong Jana aan op een verkoop van Whole Foods en de aanstelling van nieuwe toplui. Wat CEO John Mackey ertoe bracht Jana weg te zetten als 'hebzuchtige smeerlappen'.    

Jeff Bezos, de CEO van Amazon. ©REUTERS

Dat alles maakt dat Amazon zijn prooi relatief goedkoop kan opslokken. Terwijl het zelf vermogend is. Einde maart had Amazon de beschikking over 21,5 miljard dollar aan cash en equivalenten. Bezos wordt ook geholpen door de aandelenkoers van zijn bedrijf die einde mei door de magische grens van 1.000 dollar ging. 

Whole Foods kreeg een bod van 42 dollar per aandeel op zijn bord, een premie van 27 procent tegenover de slotkoers van donderdagavond. Amazon betaalt de volledige overname in cash. 

Ahold Delhaize

De koers van Ahold Delhaize krijgt een oplawaai door het nieuws. Dit komt omdat de Nederlands-Belgische supermarktgroep ook in de Verenigde Staten actief is en beleggers meer concurrentie vrezen door de komst van Amazon. Ahold Delhaize zit vooral in het oosten van de VS, terwijl Whole Foods over heel de VS verspreid is en dus ook aanwezig is in Ahold Delhaize-land.

Whole Foods telt 465 winkels (tegen bijna 2.000 in de VS voor Ahold Delhaize), vooral in de VS en in beperkte mate in Canada (12 winkels) en Groot-Brittannië (9). Het bedrijf was vorig boekjaar (tot eind september 2016) goed voor een omzet van 15,7 miljard dollar, waarvan netto 507 miljoen dollar winst overbleef, en heeft ongeveer 87.000 mensen in dienst. Whole Foods blijft bestaan als merk en medeoprichter John Mackey, de CEO, blijft aan boord. 

De overname gebeurt in een markt die sowieso al in de greep is van een onvervalste prijzenoorlog. Die wordt mee aangevuurd door andere Europese retailers als Aldi. Ook andere Europese en Amerikaanse supermarktketens kregen er van langs op de beurs.

Concurrentie zit niet stil

Terwijl Amazon Whole Foods Market wil inlijven en van e-commerce verder opschuift naar bakstenen winkels, gaan de klassieke retailers de andere kant uit.

Dat bleek vrijdag andermaal met de overname van Bonobos door Walmart, tot nader order nog de grootste supermarktgroep ter wereld. Bonobos is een online aanbieder van mannenkleding. Walmart heeft er 310 miljoen dollar voor veil.

Het is de vierde overname door Walmart in e-commerceland in minder dan een jaar tijd. Walmart probeert op die manier de achterstand op Amazon goed te maken. Eerder kocht het onder meer de start-up Shoebuy.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud