Banken moeten Fountain betalingsuitstel verlenen

Een koffiemachine van Fountain. ©Fountain

De Covid19-crisis duwt de leverancier van drankautomaten in financiële ademnood. Een kapitaalverhoging moet soelaas brengen.

De verhuurder van drankautomaten Fountain   heeft vrijdagavond - met heel veel vertraging - de jaarcijfers over 2019 vrijgegeven. De omzet zakte met 4,6 procent tot 24,4 miljoen euro, maar dat is mede het gevolg van de strategie van Fountain om niet-rendabele klanten af te stoten. Het nettoresultaat van een half miljoen euro is vooral te danken aan een belastingvoordeel.  De nettoschulden zijn gezakt tot 3,2 miljoen euro, of 2,6 keer de brutobedrijfswinst (ebitda).

Directie levert loon in

De banken ING, BNP Paribas Fortis en CBC (KBC) en de Waalse overheidsinstelling Sogepa hebben een terugbetalingsuitstel verleend voor twee aflopende kredieten van elk 250.000 euro.

2019 is echter ver weg. Gezien Fountain vooral aan bedrijven en zelfstandigen levert in België, Frankrijk en Denemarken, hebben de door Covid-19 verplichte lockdowns er zwaar ingehakt. Ondanks de invoering van tijdelijke werkloosheid in België en Frankrijk, moest Fountain een nieuw 'optimaliseringsplan' (lees: kostenbesparingen) opstellen.

De Covid19-crisis heeft Fountain in financiële problemen geduwd. De banken ING, BNP Paribas Fortis en CBC (KBC) en de Waalse overheidsinstelling Sogepa hebben een terugbetalingsuitstel verleend voor twee aflopende kredieten van elk 250.000 euro. De directieleden hebben hun variabel loon voor 2019 en 2020 opgegeven, en sommigen een deel van hun vast loon. 

Kapitaalverhoging

De groep wil een kapitaalverhoging doorvoeren om zijn strategie verder te zetten. Hiervoor zal in de komende weken een algemene vergadering worden bijeengeroepen.

Daarnaast onderhandelt Fountain over vers geld bij de banken (waaronder een moratorium voor de belangrijkste banklening), bij het Waalse Sogepa en bij de referentieaandeelhouder QuaeroQ. Ook bij nieuwe kredietinstellingen en Belgische en Franse overheidsvehikels klopt Fountain aan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud