Belgische kartongroep Van de Velde slaat nieuwe slag

Een productielijn in een kartonfabriek. ©Emy Elleboog

Het familiebedrijf uit Wetteren koopt sectorgenoot Vekopak in Nederland. Het is de vierde overname in korte tijd.

Karton in België is niet alleen het gewezen beursgenoteerde bedrijf VPK Packaging van de familie Macharis. Er zijn tal van andere spelers actief zoals de groep P. Van de Velde uit Wetteren, die niet zo vaak in het nieuws komt. Nochtans valt Van de Velde de jongste jaren op door een sterke groei en meerdere overnames.

Nu kondigt de Oost-Vlaamse groep de inlijving aan van Vekopak uit het Nederlandse Tilburg, een onderneming met 60 werknemers. Het bedrijf is gespecialiseerd in het ontwerp en de productie van luxeverpakkingen voor bijvoorbeeld voeding, tabak en cosmetica. Het overnamebedrag is niet bekendgemaakt.

Eerder dit jaar kocht P. Van de Velde al Wesley Printing & Packaging in Maastricht en vorig jaar Koninklijke Schut, ook al in Nederland. Schut is niet alleen een kartonfabrikant, het maakt ook verpakkingsmachines. Dit najaar sloeg de Belgische groep eveneens toe met een overname in Duitsland. 

70.000 ton

Heel P. Van de Velde is nu goed voor zo'n 400 werknemers en 70.000 ton aan verpakkingen. Met Vekopak komen daar 60 mensen bij en stijgt de omzet naar 100 miljoen euro. Welke winst daarop geboekt wordt, geeft P. Van de Velde niet prijs. Een geconsolideerde jaarrekening maakt het bedrijf nog niet bekend.

P. Van de Velde werd in 1939 in Schellebelle opgericht door Pieter Van de Velde. Die is niet verwant met de familie achter het gelijknamige bedrijf uit Schellebelle, de lingeriegroep Van de Velde. Bij de kartongroep staat nu de derde generatie aan het hoofd, kleindochter Dominique Roman en haar man Philip Vanbelleghem, de CEO.

Volgens Roman zitten niet meteen nieuwe overnames in de pijplijn, maar blijft de groep openstaan voor nieuwe kansen. De overnames worden deels gefinancierd met bankkredieten.

Taarten

De kartonfabrikant legt zich toe op massief karton (voor fruit, groenten, vlees en vis), met vestigingen in Wetteren en Polen, en vouwkarton (voor onder meer koekjes, snoep en taarten), met twee fabrieken in België (Lichtervelde en Kruishoutem), drie in Nederland (inclusief Vekopak) en een in Duitsland. In totaal zijn er acht fabrieken (negen als de tweede vestiging van Schut voor machines wordt meegeteld). In golfkarton is P. Van de Velde niet actief.

De aankoop van Vekopak verstevigt de positie van P. Van De Velde op de markt van op maat gemaakte vouwkartonnen verpakkingen in kleinere en middelgrote oplagen en in het luxesegment van de markt. In die zin vullen de assortimenten van jager en prooi elkaar goed aan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect