Europa: 'AB InBev misbruikt macht in België'

AB InBev-topman Carlos Brito. ©Photo News

De Europese Commissie stelt dat de bierreus AB InBev de invoer van de eigen merken Jupiler en Leffe vanuit de buurlanden belemmert.

Het bedrijf doet dat al sinds 2009, meent Europa, en houdt daardoor goedkopere Jupiler en Leffe weg van de Belgische markt. 

De Europese Commissie heeft de brouwer woensdag op de hoogte gebracht van die 'voorlopige visie' en stuurde 's middags een persbericht uit. 

'Belgische consumenten hebben mogelijk meer moeten betalen voor hun favoriete bieren', stelt commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager daarin. 'Vooralsnog is de Commissie van oordeel dat de onderneming misbruik gemaakt heeft van haar machtspositie op de Belgische markt. Dergelijke praktijken zijn in strijd met de EU-mededingingsregels omdat ze consumenten de voordelen van de eengemaakte Europese markt onthouden.' 

Europa zegt 'bezorgd' te zijn over twee handelspraktijken van AB InBev die het bedrijf 'ten minste sinds 2009' toepast. Zo veranderde AB InBev de verpakking van Jupiler en Leffe in Nederland en Frankrijk, zodat het moeilijker werd om die producten in België te verkopen. Concreet schrapte de brouwer tweetalige blikjes voor de Nederlandse en de Franse markt.

Geen eindoordeel

Daarnaast heeft AB InBev de toegang van Nederlandse retailers tot belangrijke producten en promoties beperkt, aldus Europa. Daardoor konden ze geen goedkoper bier op de Belgische markt brengen.

AB InBev krijgt nu de tijd om 'tegemoet te komen' aan de bezwaren van Europa, klinkt het. Europa beklemtoont zelf dat het niet om een eindoordeel gaat. 'Dat een mededeling van punten van bezwaar wordt toegezonden, zegt nog niets over de uitkomst van het onderzoek.'

'Dit is geen eindoordeel', zegt ook AB InBev-woordvoerder Peter Dercon in een reactie. 'We werken constructief samen met de Europese Commissie. We nemen dit zeer serieus, want integriteit en ethiek zijn een deel van onze kernwaarden. Het zou niet gepast zijn om hier diepgaander op te reageren.'

Test-Aankoop

Consumentenorganisatie Test-Aankoop (T-A) bekijkt eventuele juridische opties tegen AB InBev. 'Eén van de juridische opties is de class action-procedure, om voor de consument, indien nodig, een gepaste compensatie te eisen', staat in een persbericht van Test-Aankoop.  De consumentenorganisatie beseft dat het nog te vroeg is om nu al conclusies te trekken, maar belooft de zaak wel te zullen opvolgen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud