Europese tak Amazon betaalde vorig jaar geen belasting

Tijdens de coronapandemie draaide de Amazon-webwinkel op volle toeren. ©REUTERS

De Amerikaanse webgigant Amazon boekte vorig jaar in Europa een recordomzet van 44 miljard dollar, maar betaalde geen vennootschapsbelasting. Dat blijkt uit onderzoek van The Guardian.

Het Europese hoofdkantoor van Amazon ligt sinds 2003 in Luxemburg, dat bekendstaat om zijn gunstige belastingregime. Terwijl 2020 voor Amazon een boerenjaar was, met de webwinkel en de streamingdienst Amazon Prime als grote winnaars van de pandemie, boekte het kantoor volgens de officiële cijfers een verlies van 1,2 miljard euro. Daardoor moest het geen vennootschapsbelasting betalen.

Amazon kreeg van de Luxemburgse belastingautoriteiten zelfs een aftrekpost van 56 miljoen euro toegekend, die het in toekomstige aanslagen kan verrekenen. Alles samen heeft het 2,7 miljard euro aan overgedragen verliezen verzameld.

Oneerlijke concurrentie

Volgens Paul Monaghan van de Britse actiegroep Fair Tax Foundation zijn de cijfers duizelingwekkend. 'We zien een exponentieel versnelde marktdominantie over de hele wereld dankzij inkomsten die grotendeels onbelast blijven', zegt hij. 'Daardoor ondermijnt Amazon op een oneerlijke manier lokale bedrijven die zich wel verantwoord gedragen.'

De webreus noemt de verontwaardiging onterecht. 'Amazon betaalt alle vereiste belastingen in elk land waar we actief zijn', zegt een woordvoerder. 'De vennootschapsbelasting is gebaseerd op winst, niet op inkomsten. En onze winst is laag gebleven door onze zware investeringen en het feit dat de detailhandel een zeer concurrerende onderneming is met lage marges.' Volgens de woordvoerder investeerde Amazon de voorbije jaren 78 miljard euro in Europa, wat duizenden nieuwe banen opleverde.

Het plan van Biden

Uit een rapport van de Fair Tax Foundation uit 2019 kwam Amazon als de slechtste belastingbetaler van de zes grote techbedrijven - Amazon, Facebook, Google, Netflix, Apple and Microsoft - naar voren. Het zou de voorbije tien jaar amper 3,4 miljard dollar belastingen betaald hebben, terwijl het 961 miljard dollar omzet boekte en 26,8 miljard dollar winst maakte. De zes bedrijven samen zouden zeker voor 100 miljard dollar belastingen ontweken hebben.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft aangekondigd dat hij werk wil maken van die belastingontwijking. Vorige maand presenteerde hij een plan aan de rijkelandenclub OESO waarin hij voorstelt bedrijven belasting te laten betalen in het land waar ze een product verkopen en een minimumtarief voor de vennootschapsbelasting in te voeren. Amazon-oprichter Jeff Bezos verwelkomde die voorstellen toen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud