Advertentie

FAVV: ‘Besmette bedrijven meteen geblokkeerd'

©EPA

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) zegt sinds begin juni op de hoogte te zijn geweest van de problemen met fipronil bij kippenkwekers. Bij verder onderzoek zijn de bedrijven die de insecticide gebruikten meteen geblokkeerd.

Dat meldt het FAVV zondag. Het agentschap komt met de mededeling omdat er de voorbije dagen verwarring ontstond over de timing van de fipronilcrisis.

‘Het FAVV is begin juni door één Belgisch bedrijf van legkippen op de hoogte gesteld dat daar mogelijk een probleem was met fipronil. Dat had het bedrijf in eigen controles aangetroffen’, zo luidt het. ‘Het FAVV is daarop meteen een onderzoek gestart en heeft het parket op de hoogte gebracht omdat het om fraude gaat. Fipronil mag niet in de voedselketen aanwezig zijn en is daar dus illegaal.’

‘Het onderzoek heeft zo snel mogelijk in kaart gebracht welke andere bedrijven mogelijk nog betrokken waren’, zeggen ze nog. ‘Zodra er indicaties waren dat het probleem zich ook in andere landen stelde, zijn zij daar meteen van op de hoogte gebracht. Op 20 juli is er ook een officiële waarschuwing uitgezonden naar alle EU-landen.’ 

Besmette bedrijven

De bedrijven die volgens het onderzoek het voorbije jaar mogelijk het insecticide gebruikt konden hebben, zijn meteen geblokkeerd. ‘Zij moeten daarop zo snel mogelijk hun klanten inlichten zodat zij de mogelijk besmette eieren uit de rekken kunnen halen. Er zijn bij die bedrijven ook monsters genomen, die we testen op de aanwezigheid van fipronil. We verwachten zeer binnenkort alle resultaten te hebben.’ Het Federaal Voedselagenschap FAVV belooft 'zeer binnenkort' de globale resultaten te publiceren van het lopende onderzoek naar fipronil in eieren. 

De grootste supermarktketens in België - Colruyt, Delhaize, Carrefour, Albert Heijn, Lidl en Aldi - hebben in de voorbije dagen en weken preventief bepaalde loten eieren uit de rekken genomen. Het gaat om eieren van geblokkeerde bedrijven.

De fipronilcrisis heeft na België, Nederland en Duitsland nu ook Frankrijk bereikt: zaterdag raakte bekend dat in de regio Pas-de-Calais een boerderij geblokkeerd werd omdat er mogelijk fipronil in eieren zit.

Duitse kritiek op ons land

De Duitse minister van Landbouw Christian Schmidt heeft intussen laten weten dat hij maandag wil telefoneren met de Belgische minister van Landbouw Denis Ducarme (MR). Schmidt is 'teleurgesteld' dat het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) al in juni op de hoogte was van de fipronilcrisis.

Voor Christian Schmidt is het duidelijk dat er kwaad opzet in het spel is. 'Ik verwacht van de bevoegde autoriteiten dat ze deze zaak snel en minutieus ophelderen. In het bijzonder België en Nederland hebben hier verplichtingen', zei Schmidt in een interview met het Duitse blad Bild.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud