Familie Colruyt investeert in maaltijdboxmaker Smartmat

©rv

De retailfamilie Colruyt stopt de Belgische leverancier van kookpakketten Smartmat groeikapitaal toe. Dat moet de start-up helpen in de strijd met gigant HelloFresh.

De Colruyts doen een voorzichtige stap in de wereld van de maaltijdboxen. Niet via de gelijknamige supermarktketen, maar via de familiale investeringsholding Korys. Die investeert in kmo’s en start-ups met focus op hernieuwbare energie tot biotech. Ook bedrijven die zich richten op nieuwe consumptievormen dragen de interesse weg.

De maaltijdboxen zijn ook in ons land aan een opmars bezig. En dat is vooral de verdienste van de Duitse gigant HelloFresh (Rocket Internet). Die zet met enorme budgetten zijn formule in de markt: elke week wordt een doos met afgemeten ingrediënten en recepten aan huis geleverd waarmee de klant snel verse maaltijden kan maken.

Lokaal

In de schaduw van HelloFresh zijn nog enkele andere spelers actief met gelijkaardige formules. Smartmat, het nummer twee in ons land, onderscheidt zich naar eigen zeggen van HelloFresh door zijn klemtoon op zo veel mogelijk biologische en lokale producten.

Over het aantal klanten, omzet- en winstcijfers wil Smartmat geen details kwijt. Vorig jaar klonk het dat er ‘enkele duizenden klanten’ waren. Het bedrijf kon de voorbije jaren wel met winst afsluiten.

Smartmat is een Belgisch bedrijf met Scandinavische roots. Het werd mee opgericht door Anders Åsarby, een Zweed die twintig jaar in ons land woont. Smartmat deed een beroep op de ervaring van het Zweedse pionier in voedselpakkettenlevering Middagsfrid. De oprichtersfamilie stond mee aan de wieg van Smartmat.

Visie

Korys krijgt een substantieel minderheidsbelang in Smartmat voor een prijs die niet bekend wordt gemaakt. De link met de retailketen Colruyt betekent volgens Cedric Liekens van Korys niet dat er meteen een samenwerking zit aan te komen: ‘We delen dezelfde visie en willen Smartmat onafhankelijk de ingeslagen weg verder laten zetten.’

Colruyt experimenteerde vorig jaar al met Disj-afhaalboxen in studentensteden. Disj is echter niet meer actief.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud