start-ups

Gents Wonky stort zich op misvormde groenten

©Photo News

De start-up Wonky lanceert deze week zijn eerste dipsauzen op basis van misvormde paprika's en wortels.

In de Vlaamse voedingsverwerkende industrie verdwijnt jaarlijks 1 miljoen ton vers voedsel in de vuilnisbak. Paprika's die te groot of te klein zijn, waardoor ze niet mooi geordend in bakjes van vier passen. Of wortelen die te groot of te krom zijn, waardoor versnijdingsmachines ze niet kunnen verwerken. Bij bedrijven als Ardo of Greenyard Foods worden die genadeloos van de band gegooid, waarna ze terechtkomen in vergisters of in veevoeder. 

We willen misvormde groenten redden.
Helena Gheeraert
oprichter Wonky

De Gentse start-up Wonky, pas opgericht in april, heeft een aantal spelers om de tafel gebracht om het probleem aan te pakken. 'We willen misvormde groenten redden. Die zijn geteeld voor menselijke consumptie en daar is veel energie in gekropen. Het is zonde dat die uiteindelijk in veevoeder belanden', zegt oprichtster Helena Gheeraert. Ze benadrukt dat het gaat om verse groenten die enkel om esthetische redenen niet in het voedselcircuit terechtkomen.

Krakkemikkig

Wonky (Engels voor krakkemikkig) lanceert deze week zijn eerste producten op basis van die 'ongewenste', misvormde groenten: een dipsaus met paprika en eentje met wortelen. Ze zijn in eerste instantie beschikbaar in een tiental delicatessenzaken in het Gentse.

Gesprekken met supermarkten en groothandelaars zijn lopende. Dat is nodig indien Wonky een substantiële impact wil hebben op het afvalprobleem.

Gheeraert wil snel uitbreiden naar andere grootsteden in België. En er lopen gesprekken met supermarkten en groothandelaars. Dat is nodig als Wonky een substantiële impact wil hebben op het afvalprobleem.

Bietenpulp

Wonky staat in voor de marketing en de verkoop. De productie besteedt de start-up uit aan een West-Vlaams bedrijf. De eerste potjes dipsaus rolden daar deze week van de band. Gheeraert, die als starter onderdak vond bij de incubator Start it @kbc, denkt al aan volgende producten zoals groentechips of snackrepen met gedroogd fruit. 'We beginnen van de grondstoffen en kijken wat we ermee kunnen aanvangen. Die grondstoffen vinden is niet moeilijk, want jammer genoeg zijn er heel veel. Zo kijken we ook of we rodebietenpulp kunnen gebruiken voor crackers of granola.'

App

Voor alle duidelijkheid: de 1 miljoen ton voedselafval waarvan sprake houdt enkel rekening met de industriële uitval en niet met de tonnen overschot die supermarkten elke dag wegwerpen. Om dat tegen te gaan ontwikkelde de Antwerpse vzw Rekub onlangs een app, waarmee handelaars hun overschotten tegen een gereduceerde prijs te koop aanbieden. Eerder opende Rekub al een pop-uprestaurant dat enkel met overschotten werkt. Ook supermarkten zelf - zoals Delhaize en Albert Heijn - experimenteerden vorig jaar met de verkoop van goedkope boxen met 'lelijke groenten'. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content