Grondstoffen en groei knabbelen aan winstmarge Ontex

©Thomas De Boever

De omzet van luierfabrikant Ontex groeide met ruim een vijfde in het tweede kwartaal, maar de winstmarge kalfde sterker af dan verwacht. Niet alleen duurdere grondstoffen zijn de oorzaak, ook de sterke groei.

Ontex realiseerde in het tweede kwartaal een omzet van 617 miljoen euro. Dat is 20,9 procent meer dan een jaar eerder. Het is ook zo een 10 miljoen euro meer dan analisten hadden verwacht. De hogere omzet is grotendeels te danken aan de recente overnames van Grupo Mabe in Mexico en de hygiëneproducten van Hypermarcas in Brazilië - een activiteit die tegenwoordig Ontex Brazil heet.

Op vergelijkbare basis was de omzetgroei een stuk kleiner - 6,6 procent - wat niettemin een sterk cijfer is. In alle drie de takken was er groei, het meest bij Babycare (babyluiers). Regionaal was de sterkste groei voor de groeimarkten (o.m. in Rusland) en het Amerikaanse continent. Het bedrijf genoot ook duidelijk van positieve wisselkoerseffecten: bij constante wisselkoersen bedroeg de pro forma omzetgroei slechts 3,5 procent.

De bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) kwam 12,8 procent hoger uit dan een jaar eerder op 74,7 miljoen euro. De aangepaste ebitda-marge zakte echter van 13 tot 12,1 procent, gevoelig meer dan verwacht. Analisten hadden een margedaling tot 12,5 procent verwacht.

Topman Charles Bouaziz schrijft in een persbericht de zwakkere winstmarge aan de stijgende grondstoffenprijzen toe, maar ook aan 'tijdelijke druk' op de productie- en aanvoerketen. Door de groei moesten de fabrieken op hogere toeren draaien en er waren ook hogere distributiekosten.

Investeren

Tijdens de conference call vernoemde financieel directeur Jacques Purnode nog een ander element dat op de marge woog: de overnames in Mexico en Brazilië. De marges van die activiteiten waren iets lager dan die van Ontex. 'Onze business mix is sterk veranderd door de overnames in Latijns-Amerika. Naarmate de geplande synergieën gerealiseerd worden, zullen de marges tot het niveau van de groep stijgen of zelfs beter worden', maakt hij zich sterk.

Ontex is trouwens volop aan het investeren in Mexico en Brazilië om de fabrieken te moderniseren. Daardoor zullen de kapitaalinvesteringen dit jaar rond 5 procent van de omzet liggen, tegen zowat 4 procent in 2016.  

Een nettowinstcijfer voor het tweede kwartaal geeft Ontex niet, wel volledige halfjaarresultaten.

H1 2017H1 2016
Omzet1,173,9962,6
Aangepaste ebitda144,7123,3
Nettowinst62,658,2
Winst p.a.0,790,79

Voor het hele jaar wil Ontex de omzet sterker laten groeien dan de markt. Wisselkoersen zullen volatiel blijven en de grondstoffen zullen ook de rest van het jaar tegenzitten. De groep gaat echter maatregelen nemen om die tegenwind af te zwakken, zodat de marges mettertijd weer zouden moeten verbeteren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud