Habitat België sluit de deuren

De Habitat-winkel in Parijs. De vestigingen in Antwerpen en Woluwe gaan dicht. ©AFP

De bekende interieurzaak Habitat stopt er over enkele weken mee. Bevoorradingsproblemen door de Franse moederholding zijn de boosdoener.

Habitat heeft twee vestigingen in België, een in Sint-Lambrechts-Woluwe en een in Antwerpen. Alle twee sluiten ze de deuren.

De Brit Terence Conran lanceerde de interieurzaak in de jaren zestig. De voorbije dertig jaar wisselde de keten meermaals van eigenaar. Het Britse deel kwam via de Home Retail Group terecht bij de kruidenier Sainsbury, de Europese tak bij het Franse Cafom. Cafom baat de formule rechtstreeks uit in vier landen. In andere landen, zoals België, gebeurt dat via franchising.

De franchising voor België is in handen van Erik Baeten, die dertig jaar geleden zelf winkelmanager was en toen via een managementbuy-out de Belgische en Luxemburgse organisatie verwierf. Diezelfde Baeten gaat nu het licht uitdoen bij Habitat België.

Leveringsproblemen

Baeten zegt aan De Standaard dat de situatie van Habitat België onhoudbaar is. De verkoop blijft dalen. En daarvoor wijst hij met de vinger naar de Franse moederholding, Cafom, die Habitat International bezit. 'Cafom zit krap bij kas, waardoor het weinig voorraad bestelt en wij nu al twee jaar met leveringsproblemen kampen. We kunnen onze klanten niet bedienen als we niet zeker zijn dat de Fransen de goederen kunnen leveren', zegt Baeten.

Hij verwijt Cafom dat de leveringsproblemen belangrijke verliezen veroorzaken. 'Als je omzet met 10 procent zakt en je kosten blijven identiek, heb je een probleem', zegt Baeten.

De Belg en Cafom communiceren bijna alleen nog via advocaten met elkaar. Uit onvrede heeft Baeten een aantal facturen niet betaald, waarop Cafom bepaalde leveringen tegenhield.

Personeel ongerust

Het personeel van Habitat vreest dat het aan zijn lot zal overgelaten worden en bij de sluiting niet correct uitbetaald zal worden. Baeten ontkent dat. Of ook de Luxemburgse winkel dichtgaat, hangt af van de Franse groep Cafom. 'Maar Habitat is onder Cafom al lang niet meer het merk van weleer', zegt Baeten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content