'Markt voor legale cannabis groeit naar 40 miljard dollar'

Cannabis in Los Angeles. ©AFP

Nu cannabis gelegaliseerd wordt in steeds meer Amerikaanse staten, dikt de legale markt voor de softdrug volgens een studie aan tot een omzet van 40 miljard.

Nu al woont een op de vijf Amerikanen in een staat waar de teelt, verkoop en consumptie van cannabis wettelijk is toegestaan. Sinds 1 januari is de softdrug ook gelegaliseerd voor recreatief gebruik in Californië, met 40 miljoen inwoners de grootste staat in de VS. Daarmee staat de teller op zes staten.

Later dit jaar komen er nog twee bij aan de oostkust (Maine en Massachusetts), waarmee de legaliseringsgolf zich nog verderzet. Daarbovenop is cannabis toegestaan voor medisch gebruik in meer dan 30 staten.

'De economische opwinding rond de legale cannabisindustrie is niet langer gewoon theorie'
Troy Dayton
CEO The Arcview Group

Dat leidt tot een explosieve groei in de business rond cannabis, zegt The Arcview Group, een researchfirma die zich buigt over de ontluikende markt. In een nieuw rapport voorspellen de marktonderzoekers dat de totale economische output klimt van 16 miljard dollar in 2017 tot 40 miljard dollar in 2021.

De economische impact is vooral voelbaar in de staten met een legale cannabiseconomie rond recreatief gebruik, veel meer dan in de medische staten. Zo zou cannabis in Colorado, de eerste staat die de groene plant volledig legaliseerde, een belangrijke rol hebben gespeeld in het terugdrijven van de lokale werkloosheid tot een van de laagste in het land.   

'De economische opwinding rond de legale cannabisindustrie is niet langer gewoon theorie', zegt Troy Dayton, CEO van The Arcview Group.

De studie voorspelt dat de cannabisindustrie tegen 2021 direct en indirect goed zal zijn voor 414.000 banen en voor meer dan 4 miljard dollar aan belastinginkomsten. 

Deze zomer legaliseert ook Canada de drug, waarmee het na Uruguay het tweede land wordt met een legale cannabiseconomie. In de Verenigde Staten blijft cannabis paradoxaal genoeg strikt verboden op federaal vlak. 

De markt in de VS wordt volwassen, zoals ook blijkt uit het groeiende aantal legitieme zakenlui afkomstig uit de financiële of de technologische sector die er zich op storten. Chris Burggraeve, de voormalige marketingdirecteur van AB InBev, investeerde onder meer in een producent van luxejoints en in een onlinewietshop. Burggraeve noemt cannabis 'een van de snelst groeiende consumentenmarkten'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud