Advertentie

Mayonaise-oorlog tussen Unilever en Bill Gates

©rv

Mayonaise zonder eigeel is geen mayonaise. Om die reden gaat Unilever in de clinch met Hampton Creek (een start-up gefinancierd door Bill Gates), dat kunstei ontwikkelde op basis van erwten.

De juridische strijd draait om Just Mayo, de mayonaise (of niet-mayonaise) van Hampton Creek, een bedrijf dat drie jaar geleden werd opgericht in San Francisco en onder andere gefinancierd werd door Bill Gates. Hampton Creek vervangt het eigeel in mayonaisse door 'kunstei', een mengeling van zonnebloemextracten, koolzaad en erwten. Just Mayo zou daardoor veel gezonder zijn dan klassieke mayonaise en trouwens geen cholesterol bevatten.

Dat maakt Unilever, die met Hellman's het grootste mayonaisemerk ter wereld heeft, nerveus. Just Mayo ligt onder andere al in de rekken van Wal-Mart en snoept maand na maand marktaandeel af. 

Het miljardenbedrijf vecht nu aan dat Just Mayo helemaal geen mayonaise is omdat de bestanddelen niet aan de voorwaarden voldoen. Mayonaise moet namelijk voor 70 procent uit olie en minstens 5 procent uit ei bestaan. Dat Just Mayo zich promoot als alternatieve mayonaise en ook een ei op de verpakking zet, is een doorn in het oog van Unilever. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud