Advertentie

Pearle trekt naar de beurs

©ANP

De optiekketen is het kroonjuweel van HAL Trust, het beleggingsvehikel van de Nederlandse familie van der Vorm.

HAL Investments , het beursgenoteerde vehikel van de familie van der Vorm, kondigde de operatie maandag aan in een typisch kort persbericht. HAL wilde Pearle-moeder GrandVision aanvankelijk al vorig jaar naar de beurs brengen, maar liet medio november weten de beursgang over de jaarwisseling heen te tillen.

Zoals de operatie nu voorligt, zal HAL 20 tot 25 procent van de bestaande aandelen GrandVision te koop aanbieden. Het bod richt zich zowel op institutionele als op particuliere beleggers in Nederland, en ook op institutionele investeerders in een aantal andere landen. Na de beursintroductie heeft HAL het voornemen een significante langetermijnaandeelhouder te blijven. ABN AMRO en JPMorgan zullen de beursgang begeleiden.

Grandvision: 52,7%

Vopak: 22,9%

Boskalis: 16,4%

AudioNova: 3,5%

SBM Offshore: 3,1%

Overige: 1,4%

(Raming KBC Securities)

GrandVision is het kroonjuweel van HAL. KBC Securities raamt dat de optiekketen goed is voor meer dan de helft van de portefeuille van de familie van der Vorm. Het tankopslagbedrijf Vopak en de maritiem dienstverlener Boskalis volgen met respectievelijk 23 en 16 procent op ruime afstand.

De brillengroep is met 33 verschillende ketens actief in 43 landen. In België zijn vooral de brillenwinkels van Pearle bekend; in Nederland is daarnaast Eye Wish Opticiens een populaire naam. In Frankrijk is de groep actief met GrandOptical en in Duitsland met Apollo-Optik.

GrandVision telt meer dan 5.600 filialen en biedt werk aan ruim 25.000 mensen. Vorig jaar werd de groep actief in China, Peru en Turkije, en vonden overnames van brillenketens plaats in het VK, Duitsland, Colombia en Italië. De groep behaalde in de eerste negen maanden van 2014 een omzet van 2,1 miljard euro. De bedrijfswinst voor afschrijvingen en waardeverminderingen (ebitda) kwam uit op 343 miljoen euro.

HAL beklemtoont in het persbericht dat de tijd rijp is om met GrandVision naar de beurs te trekken, gelet op het huidige profiel en het 'maturiteitsniveau'. Dankzij de notering hoopt de groep sterker te staan in de relaties met klanten en zakenpartners, de internationale expansie te kunnen versnellen, makkelijker goede werkkrachten te kunnen aantrekken en over extra financiële flexibiliteit te beschikken. De markt van brillenwinkels is nog sterk versplinterd, zodat er nog altijd veel overnameopportuniteiten zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud