Seksimperium Beate Uhse legt de boeken neer

©Imageglobe

Erotiekconcern Beate Uhse heeft in Duitsland het faillissement aangevraagd.

Volgens het bestuur is die stap nodig om de herstructurering van het bedrijf op 'duurzame wijze' uit te voeren. Het concern, dat in vijf landen waaronder België actief is, benadrukte dat het faillissement alleen geldt voor de holding van het bedrijf.

Beate Uhse is bekend van onder meer de lingerie en speeltjes die via postorderbedrijf Pabo kunnen worden besteld. Het bouwde de voorbije jaren ook een Pabo-winkelketen uit met intussen tien vestigingen in ons land. Ook de winkels van Adam & Eve zijn onderdeel van de boedel. Deze onderdelen blijven de komend periode gewoon in bedrijf, zo benadrukte Beate Uhse.

De reden van het faillissement is een mislukte poging om een lening met een waarde van 30 miljoen euro te herfinancieren. Schuldeisers van Beate Uhse gingen niet akkoord met het voorstel. Daardoor was er volgens Beate Uhse geen ander pad meer mogelijk.

Beate Uhse werd in 1946 opgericht door voormalig gevechts- en stuntpilote Beate Uhse-Rotermund (1919-2001). In 1999 nam het Duitse concern het Nederlandse Pabo over, een postorderbedrijf en keten van seksshops van ondernemer en vastgoedmagnaat Gerard Cok. De Nederlander leidde het bedrijf jaren lang en is er nog steeds bestuurder en grootaandeelhouder. Cok is afkomstig uit Sluis, een dorpje met duizend inwoners maar met op een bepaald moment zelfs zeven seksshops.

In een interview met De Tijd twee jaar geleden zei de toenmalige CEO Serge van der Hooft: 'Als ik op een congres spreek voor een zaal met 300 man en vraag wie er klant is bij ons, dan durft niemand zijn hand op te steken. Ik zeg altijd: voor een bedrijf zonder klanten, doen we het met een omzet van 140 miljoen euro toch lang niet slecht.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content