Advertentie

Staples en Office Depot aan elkaar geniet

Een Staples-winkel in Miami ©AFP

De Amerikaanse verdeler van kantoorartikelen Staples koopt zijn sectorgenoot Office Depot in een deal ter waarde van 6,3 miljard dollar (5,5 miljard euro). Uit de krachtenbundeling ontstaat een wereldspeler met een jaaromzet van 35 miljard dollar.

De Wall Street Journal meldde dinsdag dat Staples  en Office Depot  fusiegesprekken waren begonnen. Die hebben blijkbaar heel snel resultaat opgeleverd.

Bij de toenadering speelde Starboard Value een belangrijke rol. Het activistische fonds was een grote voorstander van een fusie vanwege de substantiële besparingen die dat zou opleveren. Vorige maand stuurde Starboard een brief aan Staples-topman Ronald Sargent met het verzoek adviseurs aan het werk te zetten en een deal voor te bereiden. Staples reageerde toen bijzonder lauwtjes.

35
De reuzengroep die het levenslicht zal zien, zal een jaaromzet draaien van meer dan 35 miljard dollar en duizenden winkels tellen.

Staples betaalt de aandeelhouders van Office Depot deels in cash en deels in aandelen. Per aandeel dat ze bezitten, ontvangen ze 7,25 dollar in contanten en 2,2188 aandelen Staples. Daarmee komt de waarde van een aandeel Office Depot neer op 11 dollar. Dat is 44 procent meer dan de slotkoers van Office Depot op maandag 2 februari.

De reuzengroep die het levenslicht zal zien, zal een jaaromzet draaien van meer dan 35 miljard dollar en duizenden winkels tellen. De fusiegroep zou beter gewapend moeten zijn om de concurrentie aan te gaan met e-commerce-groepen als Amazon.com.

Zowel Staples als Office Depot verdeelt een ruim gamma aan kantoorartikelen, gaande van scharen, nietjesmachines en pennen over inktpatronen en frisdranken tot archiefkasten en bureaustoelen.

Twee jaar geleden deed Office Depot een grote overname in de sector. Voor bijna een miljard dollar lijfde het bedrijf toen concurrent OfficeMax in.

Het is nu afwachten of de Amerikaanse concurrentiewaakhond kan instemmen met de krachtenbundeling. In de sector zou er nu maar één grote speler overblijven. Dat kan leiden tot hogere prijzen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud