Vul je balpen eens met bacteriën

Pili ©Pili

Een Frans biotechbedrijf produceert geheel afbreekbare inkt, waarbij bacteriën de pigmenten aanmaken. Een toekomstige revolutie voor onze balpennen?

Inkt doen ‘groeien’ met behulp van natuurlijke bacteriën, en niet meer vervaardigen uit derivaten van de petrochemie, met giftige en moeilijk te recycleren pigmenten. Dat is de gok die PILI Biotech waagt, een jonge start-up die druk in de weer is om 700.000 euro te vinden bij Angelsaksische investeerders. Het geld is nodig om naar de industriële fase te kunnen overstappen.

‘Vandaag is de overgrote meerderheid van de inktsoorten van petrochemische oorsprong. Ze hebben een rampzalige invloed op het milieu’, zegt Thomas Landrain (30), een van de drie medeoprichters van PILI . ‘We kunnen een ander procedé kiezen, dat van biologische synthese door middel van gisting. Levend materiaal is bij uitstek geschikt voor het synthetiseren van complexe moleculen. Een beetje zoals bij bier, waarbij gisten zich voeden met behulp van een voedingsbodem, kunnen we ook een beroep doen op bacteriën die natuurlijke organismen zijn, in het bijzonder de streptomyces. We maken gebruik van het vermogen van micro-organismen om kleurstoffen uit te scheiden, wat zich in enkele dagen voltrekt bij een temperatuur van 25 à 30 graden, zelfs zonder te moeten opwarmen.’

De drie zakenpartners - Thomas Landrain, Jérémie Blache en Marie-Sarah Adenis - kunnen op die manier vijf kleurstoffen maken, primaire kleuren die met elkaar gemengd kunnen worden om de kleurenwaaier te verrijken.

Thomas Landrain, CEO Pili Biotech

Ze zien vooral toepassingen voor de schrijfwarenindustrie: de goede oude balpen inwisselen tegen de biopen. Deze zomer heeft het biotechbedrijf tevens testen gedaan met een Epson-standaardprinter met vloeibare ‘huisgemaakte’ inkt. De test, een ‘wereldpremière’, leverde goede resultaten op. Andere vergelijkbare testen worden uitgevoerd om op textiel te printen, dit keer door de bacteriën rechtstreeks op de stof te laten groeien, wat nogal originele en reproduceerbare motieven doet ontstaan.

De bioafbreekbare inkt kan ook in de drukkerij- of de verpakkingsindustrie gebruikt worden.

De eerste producten ‘van commerciële kwaliteit’ worden eind volgend jaar verwacht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud