AB InBev halveert slotdividend

CEO Carlos Brito van AB InBev. ©BELGA

De Leuvense brouwer verwijst naar de onzekerheid die voortvloeit uit de Covid-19-pandemie.

AB InBev zal op de algemene vergadering een brutodividend van 0,50 euro voorstellen. Dat is een halvering in vergelijking met het originele slotdividendvoorstel van 1 euro. 

De brouwer verwijst naar de aanhoudende onzekerheid, volatiliteit en de impact van het coronavirus. Op 24 maart had de brouwer al de prognoses voor 2020 geschrapt om dezelfde redenen. Analisten waarschuwden toen al dat AB InBev zijn slotdividend zou kunnen verlagen

Timing verrast

Er staan iets meer dan 2 miljard aandelen uit van de multinational, zodat de groep met de halvering zo'n miljard uitspaart. AB InBev worstelt sinds de dure overname van SABMiller met een grote schuldenberg, terwijl de cashflow onder druk staat door de coronacrisis en de koersval van belangrijke operationele munten als de Braziliaanse real, de Mexicaanse peso en de Zuid-Afrikaanse rand.

De knip verrast dus niet, maar de timing wel. ING-analist Reg Watson stipt ten eerste aan dan toen de brouwer vorige maand zijn winstprognose voor 2020 introk, de dividendprognose intact bleef. En ten tweede: 'AB InBev spaart 1 miljard euro uit, wat relatief gezien klein is gelet op de 95 miljard dollar schulden.'

We zien de dividendknip als totaal overbodig. Hij laat eerder vermoeden dat het operationeel een stuk slechter gaat dan de koers nu verrekent.
Reg Watson
ING-analist

Watson vervolgt: 'Liquiditeit is geen probleem omdat AB InBev in de voorbije maanden via de krediet- en schuldenmarkten 20 miljard buffer opgebouwd heeft en ook nog eens zo'n 11 miljard dollar ontvangt uit de verkoop van de Australische dochter. We zien de dividendknip als totaal overbodig. Hij laat eerder vermoeden dat het operationeel een stuk slechter gaat dan de koers nu verrekent. Merk op dat AB InBev als enige in de sector de uitkering verlaagt.'

Geduld

De aandeelhouders zullen ook langer geduld moeten oefenen voor hun gehalveerd dividend. De jaarlijkse aandeelhoudersvergadering - die formeel groen licht moet geven voor de uitkering - verhuist van 29 april naar 3 juni. Het gevolg is dat de cash pas op 11 juni op de rekening zal staan, in plaats van begin mei.

Rekening houdend met het in november al uitgekeerde interim-dividend van 0,80 euro bedraagt het totale dividend over het boekjaar 2019 1,30 euro. Dat geeft een nettodividendrendement van 2 procent op de slotkoers van donderdag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud