AB InBev schermt topman Brito af van vakbondslui

©EPA

De top van AB InBev bezocht zondag de volledig vernieuwde productiesite op de hoofdzetel van de brouwerij in Leuven. Carlos Brito voerde de delegatie aan. De vakbonden vroegen een gesprek, maar mochten niet binnen.

Het bezoek van Brito en de andere directieleden van de Belgisch-Braziliaanse brouwer werd twee maanden lang voorbereid. Er zijn bijzonder strenge veiligheidsmaatregelen genomen. Extra bewakingsploegen van Securitas moeten onder meer de misnoegde vakbonden op afstand houden. Die zagen daardoor af van acties.

Enkele vakbondsafgevaardigden wilden tijdens de rondleiding grieven van het personeel overmaken aan de Braziliaanse grote baas, maar dat lukte niet. Volgens AB InBev gaat het om een interne meeting waarde vakbonden niet op uitgenodigd zijn.

Bedrijfscultuur

De bonden dringen aan op een debat over de bedrijfscultuur. 'De opgelegde doelen voor het management verhogen de werkdruk voor de werknemers. Door het beleid om managers maximum twee jaar in dezelfde functie te laten verdwijnt de verantwoordelijkheid naar de site en de medewerkers', stelt Kris Vanautgaerden, secretaris ACV Voeding en Diensten.

De stijl van leidinggeven laat volgens de bonden te wensen over. Ze nemen zelfs het woord pestgedrag in de mond. Dat zou de directe aanleiding geweest zijn van het incident op 24 januari van dit jaar waarbij een werknemer uit Tielt-Winge met zijn vorkheftruck inreed op het kantoor van zijn overste in Leuven.

Al twee jaar proberen de Belgische bonden tevergeefs contact te krijgen met de grote baas. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud