Ackermans en Frère verkopen Di en Planet Parfum aan Fransen

Een winkel van Planet Parfum. ©Ackermans & van Haaren

De investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren en het Frère-vehikel NPM hebben een koper gevonden voor hun sputterende groep Distriplus. De overnemer is het Franse Groupe J. Bogart.

Hoeveel Groupe J. Bogart  betaalt voor Distriplus is niet bekend. Maar het is duidelijk dat AvH  en NPM een kater overhouden aan de deal. AvH laat in een persbericht weten dat de transactie een negatieve impact van 8,5 miljoen euro zal hebben op de resultaten over de tweede jaarhelft. Omdat AvH en NPM allebei 50 procent van Distriplus bezaten, zal de negatieve impact even groot zijn voor het familiale Frère-vehikel.

Di

Verkoper van hygiënische producten zoals zeep

Omzet (2017): 110,5 miljoen euro

Bedrijfsverlies: 2,2 miljoen euro

Nettoverlies: 1,6 miljoen euro

De zaken gaan dan ook niet goed bij Distriplus. Zowel de drogisterijketen Di als de parfumketen Planet Parfum slaagt er maar niet in een antwoord te formuleren op de toenemende concurrentie van ketens als Kruidvat en Action en de opmars van e-commerce.

Vorig jaar leed de keten al een verlies van 23 miljoen euro, en ook de start van het nieuwe boekjaar ging de mist in. Terwijl Planet Parfum nog een kleine omzetgroei kon voorleggen, gingen de cijfers bij Di verder de dieperik in ondanks een vernieuwingsoperatie die de winkels een chiquer imago moest geven.

Distriplus werd in 2007 opgericht en baat 200 verkooppunten uit in België en het Groothertogdom Luxemburg. Het bedrijf telt zo'n 1.000 werknemers en realiseerde vorig jaar een omzet van 192 miljoen euro.

Cosmetica

Groupe J. Bogart is een Franse familiale cosmeticagroep, die zelf merken ontwikkelt en verkoopt via onder meer een netwerk van 157 eigen winkels.

Planet Parfum

Keten die parfum verkoopt

Omzet (2017): 100,4 miljoen euro

Bedrijfsverlies: 7 miljoen euro

Nettoverlies: 6,3 miljoen euro

Het bedrijf gaat uit van een verticale integratiestrategie, waarbij het de hele keten van productie tot verkoop binnen hetzelfde bedrijf wil houden. Net dat haalt AvH aan als een belangrijke troef om Distriplus 'in staat te stellen de positionering van de merken in de moeilijke markten aanzienlijk te versterken'.

Bogart noteert op de beurs van Parijs, maar is nog grotendeels in handen van Régine en David Konckier (88,02%). De groep heeft een beurswaarde van 65 miljoen euro. Ze boekte vorig jaar een omzet van 129,5 miljoen euro en een brutobedrijfswinst (ebitda) van 15,1 miljoen euro. Na de overname van Di en Planet Parfum telt de Franse groep 357 winkels in vier landen (België, Frankrijk, Israël en Duitsland), goed voor een omzet van meer dan 300 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud