Activist Ackman richt pijlen op P&G

Bill Ackman Pershing Square activist

Consumentenreus Procter & Gamble zit flink in de lift op Wall Street. De reden daarvoor luistert naar de naam William 'Bill' Ackman. De golden boy van Wall Street heeft de toestemming gekregen van de Federal Trade Commission (FTC) om een belang in het bedrijf te nemen.

Die toestemming is pas nodig als je als aandeelhouder wil wegen op het beleid binnen het bedrijf. P&G weet dus waaraan het zich mag verwachten. Ackman en zijn hefboomfonds Pershing Square hebben een uitgebreid verleden als activist.

Zo dwong Ackman consumentenholding Fortune Brands om verschillende activiteiten af te stoten, terwijl hij retailgroep Target zo ver kreeg om hun vastgoedactiviteiten te verkopen. Ook in ons land verwierf Ackman de nodige faam. Dat hij inzette op zware tijden voor Dexia-dochter FSA, deed ook het vertrouwen in het moederhuis kelderen. Transacties waar hij stuk voor stuk ruim aan verdiende.

En nu heeft Ackman dus zijn pijlen gericht op P&G. Het bedrijf hinkt al enige tijd achterop op zijn concurrenten. Enkele weken geleden moest P&G de markt nog teleurstellen met een winstwaarschuwing. Het bedrijf wees naar de hogere grondstoffenprijzen, maar de rechtstreekse concurrenten lijken daar beter mee om te kunnen springen.

Bij P&G is er in ieder geval genoeg af te splitsen of te verkopen. Het bedrijf heeft vele tientallen merken, van Ariel over Duracell tot Head & Shoulders en Gilette. Waarnemers achten een opsplitsingsscenario niet onrealistisch. 'Het zou een goede idee kunnen zijn om wat aandeelhouderswaarde te creëren', klinkt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud