Adidas zoekt nieuwe CEO

CEO Herbert Hainer hoopte om nog langer aan het hoofd van Adidas te kunnen blijven. ©BELGAIMAGE

Herbert Hainer, sinds 2001 de CEO van Adidas, moet dan toch vertrekken. De raad van bestuur van het sportmerk heeft een formele zoektocht opgestart om een opvolger te zoeken. Het aandeel koerst fors hoger na het nieuws.

Eind januari, bij de presentatie van de voorlopige jaarresultaten van Adidas, ontkende Herbert Hainer nog in alle toonaarden dat hij zou opstappen. Maar zijn positie is nu toch onhoudbaar geworden. Er was al enige tijd kritiek op de CEO, omdat de Duitse sportfabrikant marktaandeel verliest aan de grote rivaal Nike, die er beter in slaagt een buzz te creëren bij de consumenten.

'De raad van bestuur gaat op zoek naar de best mogelijke kandidaat om mij op te volgen', schrijft Hainer in een brief aan de aandeelhouders, nadat het Duitse tijdschrift Manager Magazin gelekt heeft dat Adidas een opvolger zoekt. 'Dit wordt een langetermijnproces dat net gestart is.'

WK-overwinning

Herbert Hainer is de langst dienende CEO van alle Duitse sterbedrijven. Hij begon in 2001, in 2017 loopt zijn huidige contract af. Adidas laat in het midden of Hainer zijn contract zal uitdoen of niet.

Nadat het nieuws bekendraakte, schoot het aandeel Adidas met 4 procent de hoogte in. In januari kon Adidas beter dan verwachte resultaten voorleggen. Het sportmerk verzilvert nog steeds de WK-overwinning van de Duitse Mannshaft afgelopen zomer. De omzet over 2014 steeg naar 14,8 miljard euro, een stijging met 2 procent ten opzichte van 2013.

Nog in zijn brief schrijft Hainer dat 2015 'fantastisch gestart is'. Adidas stootte het merk Rockport af, herstructureert de kwakkelende golftak en zet de zangers Pharrell Williams en Kanye West in als marketingkanonnen. Hainer stelde ook een hele reeks jonge managers aan om Adidas opnieuw populair te maken bij de jeugd, iets waar Nike, de wereldwijde nummer één, voorlopig veel beter in slaagt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud