Albert Heijn zit Colruyt op de hielen

Colruyt is al tien jaar op rij de goedkoopste supermarkt van het land. ©Photo News

Colruyt is voor het tiende jaar op rij de goedkoopste supermarkt. Dat besluit Test Aankoop na zijn jaarlijkse prijzenstudie.

Colruyt  belooft zijn klanten al jaar en dag de laagste prijzen van het land. Een belofte die de supermarkt al tien jaar waarmaakt, blijkt uit het jaarlijkse prijzenonderzoek van Test Aankoop.

Het verschil met Albert Heijn is echter zeer klein. Een winkelkar met merk-, huismerk- en witte producten, groenten en fruit is bij Colruyt slechts 1 procent goedkoper dan bij de Nederlandse zuster van Delhaize  . Wie geen groenten en fruit koopt is zelfs beter af bij Albert Heijn.

Discounters als Aldi en Lidl zijn niet opgenomen in deze vergelijking, wegens een te beperkt aanbod in nationale en internationale merken. 

Albert Heijn gaat zwaar de concurrentie aan met Colruyt, dat moeite moet doen om onder de prijzen van de Nederlandse supermarkt te gaan.
Simon November
Woordvoerder van Test Aankoop

Niet alle Colruyt-winkels zijn even goedkoop. Zo is Colruyt met een Albert Heijn-winkel in de buurt 3 procent goedkoper dan een Colruyt-winkel die geen Nederlandse concurrent in de buurt heeft. 'Albert Heijn gaat dus zwaar de concurrentie aan met Colruyt, dat moeite moet doen om onder de prijzen van de Nederlandse supermarkt te gaan', zegt Test Aankoop-woordvoerder Simon November.

Prijzenoorlog op komst

En dat zijn niet de enige Nederlanders waar de retailer uit Halle voor moet vrezen. Test Aankoop wijst op de komst van de Nederlandse supermarktketen Jumbo, die volgend jaar in BelgiĆ« zal landen.

Een prijsvergelijking door onderzoeksbureau Daltix wees al uit dat bijna drie kwart van de merkproducten bij Jumbo goedkoper zijn dan bij Colruyt. Het gemiddelde prijsverschil bedroeg elf procent. 'Het ziet er dus naar uit dat er een nieuwe prijzenoorlog tussen de supermarkten op til is', zegt woordvoerder November. 

De duurste supermarkten zijn Cora en Match die respectievelijk 15 en 18 procent duurder zijn dan Colruyt. Carrefour is 8 procent duurder, Makro 10 procent en Delhaize 11 procent. 

Huismerken

Wordt naar eersteprijsproducten gekeken (zoals '365' bij Delhaize, 'Everyday' bij Colruyt of witte producten bij Carrefour) is Colruyt eveneens de goedkoopste, gevolgd door Albert Heijn en Carrefour.

Bij de huismerken (producten met de naam van de supermarkt) is Lidl de goedkoopste, gevolgd door Aldi die 3 procent duurder is. De rest volgt op grote afstand: Colruyt (30%), Carrefour (45%), Delhaize (53%) en Match (61%). 

Bio-Planet, onderdeel van Colruyt, is volgens 17.000 klanten van Test Aankoop net als vorig jaar de beste supermarkt. Het zilver en brons zijn voor Okay, ook al onderdeel van Colruyt, en Colruyt zelf. 

Test Aankoop baseerde zich voor zijn onderzoek op 27.000 prijzen op de websites van de supermarkten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n