Advertentie

Amazon stelt op alle fronten teleur

©AFP

Beleggers lijken Amazon beu te zijn. De grootste online-retailer van de Verenigde Staten biechtte donderdagavond tegenvallende kwartaalcijfers op.

De omzet viel tegen, het verlies was groter dan verwacht en tot overmaat van ramp verwacht Amazon ook nog eens geen vette kerstperiode. Analisten reageren vernietigend op de kwartaalcijfers die Amazon over de periode van 1 juli tot en met 30 september donderdag nabeurs loste.

Verlies

Tegenover vorig jaar schoot de omzet wel met 20 procent omhoog tot 20,58 miljard dollar, maar dat was lager dan de prognoses van de meeste analisten. Daar kwam nog eens bij dat op die omzet steeds meer verlies gemaakt wordt. Tegenover een relatief bescheiden rood cijfer van 41 miljoen dollar vorig jaar, staat nu een imposante 437 miljoen dollar. Opgebouwd in drie maanden tijd.

Kerstprognose

Ook voor het laatste kwartaal van dit jaar, de voor Amazon traditioneel drukste kerstperiode, is het concern minder optimistisch dan analisten hadden verwacht. Het bedrijf rekent nu op een omzet van 27,3 tot 30,3 miljard dollar, terwijl gerekend was op 30,9 miljard dollar.

Investeringen

Dat verlies is vooral te wijten aan de grote investeringen die Amazon de laatste tijd doet in rechten op films en series. Daarmee probeert het online-videodiensten als Hulu en Netflix het leven zuur te maken. Amazon-oprichter Jeff Bezos heeft zich nooit veel zorgen gemaakt over de rode cijfers van het bedrijf. Als de groei aanhoudt, zal de winst vanzelf wel volgen, meent hij.

Koers

Beleggers zijn daar echter steeds minder van overtuigd. De cijfers kwamen donderdag nabeurs waardoor er geen rechtstreeks effect meer was op de koers van het aandeel op Wall Street. In de onofficiële handel nabeurs kelderde het aandeel wel bijna 8 procent.

Op Wall Street behoort Amazon dit jaar tot de slechter presterende aandelen: terwijl de S&P-index sinds januari bijna 6 procent steeg, verloor het aandeel Amazon 21 procent aan waarde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud