Arnault concentreert volledig vermogen in België

De Franse luxekoning, Bernard Arnault (Foto: AFP). ©AFP

Bernard Arnault heeft de controleketen op de luxegroep LVMH geparkeerd in België. Zoals De Tijd eerder aangaf, doet hij dat om zijn erfenis fiscaal optimaal te regelen. De 'entourage' van Arnault bevestigde dat nu in de Franse krant Libération. De 'Belgische' route is eerder juridisch, omdat Frankrijk het concept 'stichting' als fiscaal vriendelijk vehikel niet kent.

Dat de Franse luxekoning Bernard Arnault via een rist postbussen een belangrijk deel van zijn vermogen in België heeft geparkeerd, is niet nieuw. De Tijd onthulde op 24 december al dat de Franse miljardair een myriade van postbusbedrijven had opgericht. In september was al bekendgeraakt dat de topman van het luxebedrijf een Belgische stichting, Protectinvest, had opgericht. Die stichting moest de erfopvolging veilig stellen, mocht Bernard Arnault schielijk overlijden. 

Die constructie wordt nu indirect bevestigd door 'de entourage' van de groep in de krant Libération. Via de Belgische spilholding Pilinvest moet 'de integriteit van de groep verzekerd worden in geval van accidenteel overlijden'.

Beheer

Het beheer van Pilinvest wordt tot 2023 waargenomen door de stichting Protectinvest. Dat beheer wordt gevoerd door een groep van 'wijzen', voorgezeten door Thierry Breton, de topman van de Franse groep Atos Origin en in 2007 nog even minister van Financiën in Frankrijk.

Diezelfde bronnen bevestigen tegenover de krant dat het niet gaat om een fiscale constructie. Desgevallend zullen de successierechten in Frankrijk betaald worden, zo verzekeren ze tegenover Libération. Het motief om de constructie op te zetten, is dat in Frankrijk een instrument als een stichting niet bestaat. Die vennootschapsvorm bestaat in Europa enkel in België en Nederland.

Saga

Libération reconstrueert vanaf 2005 de Belgische saga van Arnault. Het is in dat jaar dat de Franse luxekoning besluit zijn erfopvolging te regelen en op die manier de toekomst van zijn groep veilig te stellen.

In december 2005 richtte Arnault twee vennootschappen op in Parijs. Een is bestemd voor Delphine en Antoine, twee kinderen uit het eerste huwelijk van Arnault. De andere is bestemd voor de drie kinderen uit zijn tweede huwelijk. Het doel van die vennootschappen is 'exclusief' het beheer van de aandelen van de vennootschap Groupe Arnault.

Bernard Arnault heeft via die vennootschappen de naakte eigendom van de aandelen overgedragen, met de mogelijkheid die naar het buitenland te transfereren.

Vermogen

Arnault was toen al zijn vermogen aan het overbrengen naar België. Op 1 april 2005 richtte hij Pilinvest op, een holding waarin hij 1,85 miljoen LVMH-aandelen inbracht. Stelselmatig zouden steeds meer aandelen ingebracht worden en op 23 december 2010 beschikte Pilinvest over 4,26 miljoen aandelen LVMH en nog eeens 1,2 miljoen aandelen van Christian Dior, het moederhuis van de luxeholding.

In 2008 werd Protectinvest opgericht om tot 2023 'de belangen van Pilinvest' te behartigen in het geval Arnault overlijdt. Op dat moment is de jongste zoon van Bernard Arnault 25 jaar.

Minderheidsaandeelhouders

Libération meldt ook dat Arnault de minderheidsaandeelhouders van de Groupe Arnault heeft uitgekocht. Enerzijds zou het gaan om de Waalse financier Albert Frère die 18,08 procent aanhield. Volgens Libération zou daarvoor slechts 15,4 miljoen euro betaald zijn, terwijl de participatie enke miljarden zou waard zijn. Maar 'een bron dichtbij Arnault' stelt in de krant dat er meer is betaald voor de hele transactie.

Daarnaast kocht Arnault ook de schimmige Luxemburgse holding Scheffer Participations uit. Wie achter die holding zat, is onduidelijk. Maar de holding werd wel beheerd door de Franse bank Crédit Agricole. Inclusief de autocontrole bezit de de familie Arnault het volledige kapitaal van Groupe Arnault.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud